Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 21 aug 2020
Leestijd: 3 minuten

5 dingen die je beter niet op je cv kunt zetten (en wat dan wel)

Uitvogelen wat er nou precies op je cv moet staan, kan moeilijk zijn. Wat er op je papiertje moet komen, hangt namelijk af van een hele rits aan factoren: van de type functie waarop je solliciteert tot hoe lang je al werkt. Toch is er wel een aantal algemene regels waar je je aan kunt houden om je cv zo sterk mogelijk te maken.

Deze 5 dingen kun je beter niet op je cv zetten. Natuurlijk delen we meteen even wat je wél op moet schrijven.

1. Werkervaring op je cv

Wat niet: vroegere functietitels opsommen als werkervaring.
Wat wel: uitleggen wat je verantwoordelijkheden en prestaties waren bij vroegere functietitels.

Functietitels zeggen niet zoveel meer tegenwoordig. Ja, leuk dat je een Principal Marketing Analyst bent geweest, maar wat deed je dan zoal? De volgende stap is om te beschrijven waarom je verantwoorden belangrijk waren en hoe die het bedrijf hebben verbeterd.

Niet helemaal scherp wat we precies bedoelen? We geven een voorbeeld. Welke van deze omschrijvingen maakt de meeste indruk op een cv? ‘Een klantenbestand onderhouden’ of ‘Het klantenbestand in zes maanden tijd van 30 naar 80 klanten uitbreiden, wat een gemiddelde opbrengst van X bedrag per maand opleverde’? Houd dus altijd wat ruimte over voor wat meer concrete uitleg over wat je verantwoordelijkheden en prestaties.

2. Vroegere bijbaantjes en schoolprojecten op je cv

Wat niet: je krantenwijk van tig jaar geleden.
Wat wel: relevante ervaring.

Als je net op de arbeidsmarkt komt kijken en niet veel ervaring hebt, dan kan het slim zijn om je krantenwijk of horecawerkzaamheden wél te noemen. Of het schoolproject dat je voor een echte opdrachtgever uitvoerde. Maar als je een aantal jaar werkt, dan is deze informatie niet meer relevant.

De meeste mensen denken bovendien dat je maar zoveel mogelijk werkervaring moet opsommen. Dat is niet waar: je kunt beter alleen relevante ervaring benoemen (zodat je ruimte hebt om toe te lichten). Je hebt dus ook niet één cv. Elk cv pas je aan op de functie waarop je solliciteert.

3. Extra informatie over vaardigheden

Wat niet: basis skills die iedereen heeft zoals Word.
Wat wel: (online) cursussen en trainingen (ook die je via je werk hebt gevolgd).

Geloof ons: je maakt geen indruk met basis skills. Het laat eerder zien dat je dacht dat je jouw cv moest opvullen. Ook hier is het belangrijk om de informatie over je vaardigheden aan te passen op de functie waarop je solliciteert. Als ze specifiek vragen om bepaalde vaardigheden in een vacature, is het verstandig om die te benoemen op je cv.

4. Nice to know informatie

Wat niet: hobby’s als bier drinken en Netflixen.
Wat wel: hobby’s die meer vertellen over jou of over je vaardigheden.

De informatie op je cv hoeft echt niet alleen need to know te zijn. Experts raden ook aan om bijvoorbeeld hobby’s te benoemen. De werkgever wil namelijk ook meer over de persoon weten, omdat hij of zij iemand zoekt die aansluit in het team. Maar denk wel even strategisch na over de hobby’s die je noemt. Zo laat tekenen bijvoorbeeld zien dat je creatief bent, maar vertelt ‘uitgaan met mijn vrienden’ minder over jou.

5. Woordgebruik

Wat niet: buzzwoorden als ‘go-getter’ en ‘out of the box’.
Wat wel: woorden als ‘bereikt’, ‘opgelost’ en ‘opgezet’.

Eerlijk is eerlijk: zelf krijg je al de rillingen van buzzwoorden, maar uit onderzoek blijkt ook dat HR-medewerkers er jeuk van krijgen. Je kunt beter woorden als ‘bereikt’ en ‘opgelost’ gebruiken. Maar let op: niet in elke zin natuurlijk.

Nog een tip: een creatief cv met icoontjes en wat kleur is leuk, maar schiet daar niet te ver in door. Hier vind je de do’s en don’ts voor een creatief cv.

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5 dingen die je beter niet op je cv kunt zetten (en wat dan wel)
Sluiten