Redactie
Redactie Food & Drinks 9 jun 2017

Culy Homemade: Zweedse gehaktballen (zoals die van Ikea!)

De uitgang is voor velen een hoogtepunt. Niet alleen omdat ze bevrijd zijn van de drukte, maar vooral omdat daar de Zweedse gehaktballetjes (pardon, köttbullar…) op je wachten. Een guilty pleasure voor velen.

Bij Ikea komen ze rechtstreeks uit een zak uit de vriezer: praktisch, maar niet zo charmant. En dat terwijl je ze heel makkelijk zelf in elkaar draait. Letterlijk. Verse Zweedse balletjes zijn nog veel lekkerder ook. Maar dat lijkt ons wiedes.

Werkwijze

Fruit de ui zachtjes in wat boter en/of olie tot ‘ie zacht is. Doe ‘m in een grote kom, samen met het gehakt, de aardappelpuree, paneermeel, ei en de kruiden. Kneed goed door elkaar en vorm van dit mengsel 30 tot 40 balletjes. Leg de balletjes op een bord, bestoven met een klein beetje bloem.

Verhit wat boter en olijfolie in een pan en bak daarin de balletjes rondom goudbruin. Wij moesten dat in drie keer doen, steeds ongeveer vijf minuutjes.

Schep de balletjes uit de pan en laat 1 eetlepel boter smelten in de pan. Voeg de bloem toe en klop die goed door de boter. Laat dit eventjes bubbelen, zo ontdoe je de bloem van die typische ‘bloemsmaak’.

Blus af met de runderbouillon en de slagroom en laat 1 à 2 minuten pruttelen, tot de saus is ingedikt. Voeg de balletjes weer toe aan de saus en besprenkel met de fijngehakte dille.

Op z’n Zweeds serveer je deze balletjes met een schep veenbessenjam; cranberryjam of -compote komt daarbij in de buurt. Voor een complete maaltijd eet je de balletjes met wat aardappelpuree en gestoomde sperzieboontjes. Ze zijn ook lekker met wat bulgur of couscous en wat tafelzuur.

Recept (vier personen, 30 tot 40 ballen)

Voor de Zweedse balletjes:
500 gram half-om-half gehakt
1 ui, fijngehakt
2 aardappelen, gekookt en tot puree gestampt
Handje paneermeel
1 ei
Snufje piment of nootmuskaat
Zout en (witte) peper
Boter en olijfolie

Voor erbij:
200 ml runderbouillon
1 eetlepel bloem
1 eetlepel boter
100 ml room
Handje verse dille, fijngehakt

Optioneel:
Wat cranberryjam

Dit artikel verscheen als eerste op Culy.

Reageer op artikel:
Culy Homemade: Zweedse gehaktballen (zoals die van Ikea!)
Sluiten