Stijn Kuster
Stijn Kuster Crypto 18 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Cryptocurrencies uitgelegd: het opmerkelijke verhaal achter Ripple XRP

Zeg je Ripple, dan zeg je XRP. Naast Bitcoin en Ethereum is dit waarschijnlijk de bekendste cryptomunt van dit moment. Hoewel deze digitale munt belangrijk is voor het bedrijf, was het doel niet per sé om een eigen coin te starten.

In de rubriek ‘Cryptocurrencies uitgelegd’ kijken we naar het ontstaan en de eigenschappen van verschillende cryptocurrencies. In het eerste deel kijken we naar Ripple met de coin XRP.

XRP is de cryptovaluta van Ripple

Ripple begon in 2012 in Californië. Hier werkte het team aan een betaalprotocol waarmee betalingsverkeer tussen banken makkelijker en met name sneller moest worden. Een van de benodigdheden om banktransacties te versoepelen is een eigen coin. Deze is geïntroduceerd onder de naam OpenCoin. Later veranderde de naam naar XRP.

Het bedrijf wil dus het huidige banksysteem verbeteren en streeft niet – als Bitcoin – naar gedecentraliseerde transacties. Ook de eerste ontvangers van een nieuwe XRP die op de markt komt, wordt niet door minen of iets soortgelijks geregeld. Ripple Foundation geeft zelf de cryptovaluta uit.

Minder tijd, minder transactiekosten

Het gebruik van de coin heeft met name voordelen voor internationale transacties. Stuur je geld naar het buitenland, dan kan het nu soms dagen duren voordat het geld op de rekening van de ontvanger in het buitenland staat. Met XRP gaat dit proces veel sneller.

4 cryptocurrencies die je nu nog gratis krijgt zonder te minen

Wanneer je een internationale betaling verstuurt, van bijvoorbeeld 100 euro, koopt jouw bank 100 euro aan de Ripple-coins in. Deze cryptovaluta verstuurt jouw bank naar het buitenland. Hier komt de 100 euro aan coins – door blockchain technologie – in drie tot vijf seconden binnen. De buitenlandse bank verkoopt vervolgens de XRP weer en de ontvanger krijgt deze inkomsten uitbetaald. Elke transactie kost 0,00001 XRP, dit zijn de inkomsten die naar Ripple gaan.

Ripple XRP in de praktijk

Inmiddels gebruiken grote banken als Santander en Bank of America XRP, of hiermee de toekomst voor Ripple is verzekerd blijft de vraag. Wil je meer info over Ripple en XRP, klik dan hier om naar Ripple.com te gaan.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.