Redactie
Redactie accessories 26 augustus 2016

Coureur vond Rolex niet mooi, horloge nu een kwart miljoen waard

Rolex heeft diverse iconische modellen waarvoor liefhebbers zonder blikken of blozen grof geld neerleggen op de tweedehands markt. Vrijwel zonder uitzondering zijn dit modellen die bij hun introductie of kort hierna al erg populair werden. Voor deze Rolex Milgauss gold dat niet en tóch is juist dit model nu een fortuin waard. Hoe is dat mogelijk?

In de jaren 50 was elektronica inmiddels gemeengoed geworden en dat betekende dat horlogemerken gingen nadenken over zaken waar zij tot dan toe nooit bij stil hadden gestaan. Rolex heeft een traditie waarin bestendigheid een prominente rol speelt. Denk aan Rolex’s ‘Oyster’-techniek die resulteert in zeer waterdichte duikhorloges. In de jaren 50 kwam daar ineens een andere factor bij: elektromagnetische velden.

In 1958 bracht Rolex de Milgauss Referentie 6541 uit. Het kaliber van het horloge was op uiterst ingenieuze wijze verpakt in een kooi van Faraday om elektromagnetische invloeden te kunnen weerstaan. De wijzerplaat kenmerkte zich door een honingraat-structuur: twee gekruiste lagen van metaal die hielpen straling buiten te houden.

[source id=”attachment_286819″ align=”none”][/source]

Je zou verwachten dat mensen het horloge zouden waarderen als mechanisch hoogstandje, maar er gebeurde iets anders: men vond ‘m simpelweg niet zo mooi en te groot (met een diameter van 37 millimeter is-ie naar huidige maatstaven overigens zelfs aan de kleine kant). Niet lang voor de release van de Referentie 6541 Milgauss had Rolex ook de Submariner en GMT-Master uitgebracht. Uiterlijk leek deze Milgauss op de andere twee modellen, maar consumenten vonden die Submariner en GMT-Master simpelweg net wat mooier, waardoor de Milgauss genegeerd werd.

[source id=”attachment_286818″ align=”none”][/source]

Maar hier komt ’t mooie: voormalig NASCAR-kampioen Richard Petty kocht een Referentie 6541 Milgauss en bedacht zich dat-ie ‘m toch niet zo mooi vond. Hij bracht het horloge terug en koos voor een ander exemplaar. Inmiddels zijn decennia verstreken en kan men wél het vakmanschap van dit horloge waarderen. Onlangs werd een niet origineel exemplaar (onder andere de bezel was vervangen) al verkocht voor $180.000. Het horloge op de bovenstaande foto is het daadwerkelijke exemplaar dat Petty kocht en weer retourneerde. Het horloge verkeert in een relatief goede en 100% originele staat en zou gezien het feit dat een niet origineel exemplaar al $180.00 opbracht, verkocht kunnen worden voor zo’n $250.000.

Reageer op artikel:
Coureur vond Rolex niet mooi, horloge nu een kwart miljoen waard
Sluiten