Alrik de Jong
Alrik de Jong | LinkedIn Travel 11 sep 2019

Top 6 nationale parken in Costa Rica, het paradijs voor een korte verre reis

Je bent vast wel eens aan het mijmeren over een verre vakantie. Neem Costa Rica dan ook mee in je overwegingen. Daar vind je heel veel moois op een niet al te groot oppervlak. Ideaal voor een reis van twee of drie weken. Onze zes favoriete nationale parken op een rij.

Costa Rica is een paradijs vol wilde dieren en ongerepte natuur. Dat het Midden-Amerikaanse land er alles aan doet om de biodiversiteit te waarborgen, is te merken aan de hoeveelheid nationale parken die het land rijk is. Tot voor kort had Costa Rica 28 nationale parken, maar daar is er deze zomer nog eentje aan toegevoegd, Miravalles Volcano National Park. Dit 29e nationale park is gelegen in Guanacaste en beschermt bedreigde diersoorten als de jaguar en tapir, belangrijke endemische planten en waterbronnen. Alle nationale parken in één reis bezoeken, gaat je niet lukken. Daarom deze top 6 nationale parken in Costa Rica

1. Monteverde Cloud Forest Reserve

Monteverde Cloud Forest Reserve, nationale parken, costa rica
Bron: visitcostarica

In nationaal park Monteverde Cloud Forest Reserve woont maar liefst 2,5 procent van alle biodiversiteit ter wereld, de kans dat je hier een bijzondere diersoort tegenkomt is dus groot. Monteverde Cloud Forest Reserve is een nevelwoud, wat betekent dat het een groot gedeelte van de tijd in de wolken is verstopt. Wandel tussen de hoge bomen, langs het dikke mos en over de mistige paden. De routes zijn hier niet al te moeilijk en bieden goede opties voor zowel beginners als gevorderde wandelaars. Het nationaal park bevat coole tokkelbanen, waarin je Monteverde met een bird’s eye view kan bekijken. Maar vanaf de skybridges heb je ook een geweldig zicht op de natuur.

2. Arenal Volcano National Park

Arenal Volcano National Park, nationale parken, costa rica
Bron: visitcostarica

Dit nationale park is genoemd naar de meest actieve vulkaan van Costa Rica. Het Arenal Volcano National Park is een fantastische locatie voor uitdagende hikes. Probeer bijvoorbeeld een meerdaagse tocht langs de vulkaan. Hier geldt: hoe hoger je komt, des te adembenemender het uitzicht op de omgeving en het spectaculaire Lake Arenal. Naast actievelingen zijn vogelliefhebbers hier op het juiste adres. Van de in totaal 850 vogelsoorten die in Costa Rica te zien zijn, is het grootste deel in Arenal Volcano National Park terug te vinden. In de natuurlijke spa’s, als resultaat van het magma in de grond, kom je hier heerlijk tot rust na een actieve dag in het park.

3. Tortuguero National Park

Tortuguero National Park, nationale parken, costa rica
Bron: visitcostarica

Tortuguero National Park, dat alleen te bereiken is per boot of vliegtuig, heeft een enorme diversiteit aan flora en fauna en is daarom een nationaal park. Een must-visit tijdens je reis door Costa Rica. Met onder meer mangrovebossen, moerassen en regenwoud blijft het landschap van dit park je constant verbazen. In de dichtgegroeide natuur leven allerlei soorten apen en vogels, maar ook krokodillen en schildpadden verschuilen zich hier aan de Caribische kust. Met een gids is het mogelijk ’s nachts schildpadden te bekijken, die dan aan land komen om eieren te leggen. Dit fenomeen is het hele jaar te beschouwen, maar de meeste schildpadden vind je tussen april en oktober.

4. Rincon de la Vieja National Park

Rincon de la Vieja National Park, nationale parken, costa rica
Bron: visitcostarica

Naast de Arenal Volcano zijn er in Costa Rica nog ontzettend veel andere actieve, slapende en uitgedoofde vulkanen te vinden. In Rincon de la Vieja National Park zijn er zelfs drie. De hoogste vulkaan, die het park haar naam geeft, laat wandelaars genieten van een panoramisch uitzicht op 1.900 meter hoogte. Daarnaast vind je hier verschillende warmwaterbronnen en watervallen waar je de hele dag in kunt badderen. De rivier Rio Negro ervaar je het best op in een opblaasband langs stroomversnellingen, kleine watervalletjes en uitdagende hoogteverschillen.

5. Miravalles Volcano National Park

Miravalles Volcano National Park, nationale parken, costa rica
Bron: costaricaguide

Vanaf Rincon de la Vieja National Park is het nog slechts een uur rijden naar het Miravalles Volcano National Park. Deze twee nationale parken in Costa Rica zijn dus uitstekend te combineren. Miravalles Volcano National Park is sinds begin dit jaar een nationaal park en brengt daarmee het totaal van nationale parken in Costa Rica op 29. Dit park in Guanacaste is een beschermd natuurgebied geworden doordat het eenn van de weinige plekken in Costa Rica is waar de tapir in het wild voorkomt. Ook vind je hier plantensoorten die je nergens anders ter wereld ziet.

6. Manuel Antonio National Park

Manuel Antonio National Park
Bron: Unsplash

Manuel Antonio is het kleinste nationale park van Costa Rica en beschikt over een van de meest indrukwekkende landschappen van het land. Denk aan een ruige kustlijn met parelwitte zandstranden, tropische bossen waar luiaards zich langzaam voortbewegen en uitkijkpunten vanwaar je zicht hebt over de prachtige baaien die uitmonden in de Grote Oceaan. De schoonheid is ongeëvenaard en verdient hoe dan ook een plek op ieders bucketlist. De combinatie van weelderige bossen, prachtige stranden en rijke koraalriffen is uniek. Bovendien is dit één van de weinige plekken waar het zeldzame doodshoofdaapje te vinden is.

Over Costa Rica

Gelegen tussen de Stille Oceaan en de Caraïbische Zee, in het hart van Midden-Amerika, biedt Costa Rica bezoekers een overvloed aan unieke dieren, landschappen en klimaten. Een reis naar dit Midden-Amerikaanse land is allesbehalve gewoon. Het land beschermt trots ongeveer 5 procent van de biodiversiteit in de wereld en is een wereldleider geworden in duurzaamheid. Costa Rica beschikt over een goed georganiseerde toeristische infrastructuur met een breed scala aan activiteiten en accommodaties. Meer informatie lees je hier.

? Check ook: La Palma: 7 redenen om dit eiland zonder massatoerisme te bezoeken

Reageer op artikel:
Top 6 nationale parken in Costa Rica, het paradijs voor een korte verre reis
Sluiten