Alrik de Jong
Alrik de Jong Architectuur 12 mrt 2020
Leestijd: 3 minuten

Corona-vrij cultuur snuiven: 5 piepkleine en geniale musea in Nederland

Festivals worden afgelast, grote musea sluiten straks de deuren. En zeg zelf: tijdens de corona-hysterie heb je even geen zin om tussen de grote mensenmassa te staan. Daarom tippen we vijf piepkleine musea in Nederland, gerund door verzamelaars en hobbyisten zoals je ze nog maar zelden ziet.

1. Schaatsmuseum, Hindeloopen

Het Friese Hindeloopen heeft nog geen duizend inwoners, maar mag zich wel een stad noemen en is dus onderdeel van de Friese Elfstedentocht. Alleen voor de omgeving is het lieflijke plaatsje al een bezoek waard, maar je vindt er ook het ongedwongen en verrassend leuke Schaatsmuseum. Alleen in de Elfstedenzaal kun je al eindeloos ronddwalen, daarnaast zijn er vaste exposities als de Amsterdamsche IJsclub en Oranje op het ijs. Ja, Prins Corona reed de Elfstedentocht als W.A. Van Buren uit. In het niet al te grote karakteristieke pand vind je ook nog eens ’s werelds grootste schaatsencollectie. Dagelijks open van 10.00 tot 18.00 uur.

schaatsmuseum, hindeloopen, musea, nederland, corona
(Afbeelding: ANP)

2. Apple Museum, Westerbork

Voor het Apple Museum hoef je niet naar Cupertino in Californië, laat staan dat je er met alle corona-annuleringen komt. Nee, die vind je in het Drentse Westerbork. Zo’n beetje alle Apple-computers uit het verleden vind je in dit gemoedelijke museum, waar je door vrijwilligers wordt rondgeleid. En je mag meer dan alleen kijken. De apparaten staan werkend opgesteld, waardoor jij bijvoorbeeld kunt ervaren hoe het in de jaren 80 was om een computer te gebruiken. Elk weekend geopend van 11.00 tot 17.00 uur.

apple museum, westerbork, corona, musea, nederland
(Afbeelding: Apple Museum Westerbork)

3. Pianola Museum, Amsterdam

De pianola is een in 1895 uitgevonden automatisch spelende piano, die je middels een pneumatisch systeem met twee pedalen bestuurt. De muziek komt van verwisselbare papierrollen met gaatjes. Het kleine en prachtig ouderwets ingerichte Pianola Museum in Amsterdam biedt doorlopend rondleidingen met livemuziek. Klassiek, jazz, kinderconcerten, alles komt voorbij. Echt, een bezoekje blijft je langer bij dan een van de grote musea in Amsterdam. Geopend tijdens de middaguren op vrijdag, zaterdag en zondag.

4. Electro-Radio Nostalgie Museum, Hengelo

Ook als je niets hebt met oude radio’s en techniek is een bezoekje aan het museum van de bijna 90-jarige Henk Groot de moeite waard. Hier proef je de liefde en passie van een verzamelaar en word je omhuld in een deken van nostalgie. Je wandelt in het museum door honderd jaar aan technische ontwikkeling, terwijl je naar oude fragmenten kunt luisteren. De radio’s en andere aanwezige apparaten zijn verworden tot pure kunst. Geopend op zaterdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur en op telefonische afspraak.

5. Zandlopermuseum, Glanerbrug

Over hobbyistische verzamelaars gesproken. Hennie Bijkerk verzamelt sinds jaar en dag zandlopers en er zullen weinig mensen op de wereld zijn die met meer passie over dit tijdmeetinstrument kunnen praten. Naast zo’n 3.500 zandlopers in alle formaten en vormen vind je in het Zandlopermuseum ook unieke kookwekkers, dokaklokken, stopwatches en zonnewijzers. Nee, de tijd heeft hier niet stilgestaan. Het museum is alleen open op afspraak, dus een privérondleiding is gegarandeerd. Even googelen naar het telefoonnummer, want dit corona-alternatief voor een massaal museum heeft geen website. Geniaal.

zandlopermuseum, musea, nederland, corona
(Afbeelding: Unsplash)

De corona-tweet van Elon Musk

De corona-tweet van Elon Musk kreeg bijna 2 miljoen likes en leverde een stroom aan reacties op. Aanvankelijk leek het een plausibele tweet, maar het kan snel gaan. Lees en bekijk hier meer.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Corona-vrij cultuur snuiven: 5 piepkleine en geniale musea in Nederland
Sluiten