‘Waarom wel de cafés en de sportscholen nog niet?’

Mark Rutte richtte zich gisteren weer tot het Nederlandse volk, dat zijn toespraken benadert alsof het een WK-finale of nieuwe aflevering van Game of Thrones is. De nieuwe, aangepaste en afgezwakte corona-maatregelen bieden hoop. Maar: waarom wel dertig man in een bioscoopzaal, restaurant of café en niet in een sportschool? Dat vraagt een verontwaardigde Arie Boomsma, de bekendste sportschoolhouder van Nederland, zich af.

Arie Boomsma snapt niet goed dat de sportscholen nog niet beperkt open mogen en de horeca vanaf 1 juni wel. De presentator en sportschooleigenaar vraagt zich af of “30 aangeschoten bezoekers” van een café niet veel meer risico’s met zich meebrengen dan “een yogastudio met 30 vitale beoefenaars”.

‘Onjuiste suggestie voer sportscholen’

“Dit is voor het eerst tijdens deze crisis dat ik de argumentatie van de regering niet kan volgen. De suggestie dat een sportschool meer risicovol is dan een café, of een drukbezette trein is niet alleen onjuist, maar ook onverstandig”, schrijft Arie Boomsma op Instagram.

“Een goede weerstand is het enige schild tegen zo’n virus. Dat mensen nu nog maanden minder veel zullen sporten gaat een enorme druk op de zorg zetten”, zo gaat Arie Boomsma verder. “Gyms, yogastudio’s, CrossFit boxen, spinningstudio’s, dojo’s, zwembaden, sauna’s en boksscholen blijven nu nog maanden dicht. Dat is fysiek, mentaal én sociaal een ferme tik voor de samenleving.”

Verantwoordelijkheid

Volgens Arie Boomsma zit er niets anders op dan massaal buiten te gaan sporten. “Ik hoop dat sportscholen door het hele land hun verantwoordelijkheid nemen voor het welzijn, mentaal, sociaal en fysiek, van al die Nederlanders die er lid zijn. Of die er nu juist lid willen worden. Jong én oud, want dat blijft de groep die onze empathie nodig heeft. Sterk de zomer door, hoe dan ook.”

Het kabinet maakte gisteravond bekend dat vanaf 1 juli cafés, restaurants, bioscopen, culturele instellingen en kerken weer 100 mensen tegelijk mogen toelaten. De versoepelde corona-maatregelen gelden een maand eerder al voor een bezoekersaantal van 30 mensen. Als alles goed gaat, kunnen per 1 september sauna’s en sportscholen weer open.

Wel atten, niet squatten

Onder de Instagram-post van Arie Boomsma is de reactie van Tim Hofman nog wel even het vermelden waard. “Regel een tapvergunning voor de Vondelgym en dan vertellen we niet door dat we binnen eigenlijk squatten in plaats van atten.”

Check ook: Thuis trainen: de workout van Cristiano Ronaldo zonder gewichten

Reageer op artikel:
‘Waarom wel de cafés en de sportscholen nog niet?’
Sluiten