Corona-fortuin stroomt Nederland in, economie profiteert maximaal
Corona is alweer meer dan vijf jaar oud, maar zo af en te worden we er linksom of rechtsom nog wel eens mee geconfronteerd. Nu in positieve zin. De Nederlandse economie doet zich te goed aan miljarden uit het EU-herstelfonds.
We laten het woord hierover aan Freek Janmaat, economisch adviseur van de Europese Commissie. “De economische effecten zijn grensoverschrijdend en substantieel.”
‘Nederlandse economie profiteert van 8,8 miljard euro’
“De Nederlandse economie profiteert naar schatting voor 8,8 miljard euro van investeringen in andere EU-landen die worden gedaan met geld uit het corona-herstelfonds. Er is sprake van een ‘spillovereffect’. Bedrijven die actief zijn op de Europese interne markt voeren door de EU gesubsidieerde projecten in andere landen uit.
Met name voor een open economie zoals de Nederlandse, die sterk met andere EU-landen is geïntegreerd, is het voordeel substantieel. Het bedrag overtreft de 5,4 miljard euro die ons land zelf uit het fonds ontvangt.”
Corona-herstelplan van EU-lidstaten
“De cijfers komen uit een nieuwe studie van de Europese Commissie. De spillovereffecten worden geschat door te kijken naar de verschillende economische sectoren waar de investeringen uit de corona-herstelplannen van de EU-lidstaten in plaatsvinden. Dit wordt vervolgens gecombineerd met statistische gegevens over handelsstromen tussen lidstaten. De groothandel, de bouw, de juridische sector, de accountancy en de IT-adviessector zijn Nederlandse economische sectoren die vooral profiteren van investeringen uit de plannen van andere lidstaten.
Het herstel- en veerkrachtfonds, opgezet tijdens de corona-pandemie in 2021, keert geld uit aan Europese landen in ruil voor de uitvoering van vooraf afgesproken hervormingen en investeringen. Voorbeelden hiervan zijn de nieuwe pensioenstelsels die veel landen doorvoeren en de vele investeringen in hernieuwbare energie. De combinatie van deze hervormingen en de financiële impulsen uit het fonds maakt landen sterker en concurrerender. De studie van de Europese Commissie laat bovendien zien dat de economische effecten van het corona-herstelfonds grensoverschrijdend en substantieel zijn.”
Freek Janmaat is economisch adviseur van de Europese Commissie. Ook is hij bijdrager van de dienst ANP Expert Support.