Kyara Spierings
Kyara Spierings Gezondheid 2 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Dit zijn de gevaren van het constant wisselen tussen verschillende diëten

Er zijn tegenwoordig zo veel diëten die claimen dé oplossing te zijn om gewicht te verliezen: Keto, Weight Watchers, Atkins, Paleo.. En het is heel gewoon voor mensen die willen afvallen om continu te switchen van het ene naar het andere dieet. Maar wat doet dit met je lichaam?

Net zoals je zelf moe wordt van continu hetzelfde eten, wordt je lichaam juist moe van continu wisselen van eetpatroon. “Dieetmoeheid” zou je het kunnen noemen. Zowel op emotioneel als fysiek vlak is het vermoeiend voor je lijf.

Zwaarder voor je geest, dan voor je lichaam

Continu jezelf begrenzen op wat je wel of niet mag eten en dan vooral jezelf pushen om lekkers zoals chocola en koolhydraten zoals pasta te laten staan. Het maakt je emotioneel moe, want je hersenen dromen continu van al het eten dat je niet mag hebben. Het gaat steeds meer focussen op voedsel, wat kan leiden tot eetbuien en ander eetgestoord gedrag. Precies wat je niet kunt gebruiken tijdens het afvallen.

Fysiek gezien kan switchen minder kwaad. Het lichaam is adaptief en went gemakkelijk aan nieuwe voedingsmiddelen of eetpatronen. Toch kan snel en veel switchen ook je lichaam ontregelen, waardoor je maag- en darmklachten kunt krijgen. Denk aan prikkelbare darm syndroom. Zeker als je extreme diëten gaat doen (veel eiwitten, vlees of bijv. dieetshakes en -repen) kan dat een behoorlijke klap zijn op je lijf. Je hormonen raken ontregeld en daar kan je zelfs weer van aankomen.

Verantwoord afvallen

Vermijd abrupte verandering zo veel mogelijk, want dat kan leiden tot moeheid en verstoorde hormonen. Let op met extreme diëten een geef je lichaam tijd om zich in fases aan te passen aan een nieuw patroon. Zo’n drie maanden om te wennen en te kijken of je het nieuwe plan wel of niet fijn vindt is een prima termijn.

Wil je afvallen en twijfel je nog wat de beste manier is? Wij vertellen je alles wat je moet weten om op je streefgewicht te komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit zijn de gevaren van het constant wisselen tussen verschillende diëten
Sluiten