Robert Kubica gaat opnieuw testen voor Renault en hoopt op terugkeer in de Formule 1

Ruim zes jaar geleden was oud-Formule 1 coureur Robert Kubica betrokken bij een ernstig ongeluk tijdens een rally. Zijn auto werd doorboord door de vangrail en hij verloor daarbij bijna zijn arm. Niemand had verwacht dat hij ooit nog zou terugkeren in de Formule 1, maar de Pool lijkt het tegendeel te gaan bewijzen.

Begin juni nam Kubica voor het eerst in zes jaar weer plaats in een Formule 1-auto van Renault. Lange tijd werd gedacht dat dit door de vervorming aan zijn elleboog niet meer mogelijk was, maar met de nodige aanpassingen bleek het toch te kunnen. Kubica reed 115 rondes in een 2012 F1-auto van Renault en was sneller dan de huidige testrijder van Renault: Sergey Sirotkin.

Snel, sneller, snelst

Volgens insiders is de Pool tijdens simulatietrainingen zelfs sneller dan Nico Hülkenberg die op dit moment de nummer één coureur is bij Renault. Ook voor Renault is het daarom de moeite waard om te investeren in Kubica, want hun tweede coureur ‘Jolyon Palmer’ draait tot dusver een zeer moeizaam seizoen. De kans is groot dat Kubica sneller is dan zijn Britse teamgenoot.

Ondanks het optimisme is er helaas ook nog veel twijfel. Zijn blessure blijft een beperking waar rekening mee gehouden moet worden. In het aangepaste 2012 model kon hij prima uit de voeten. Ook fysiek gezien had hij geen moeite om zijn rondjes te rijden, maar de auto’s van dit jaar zijn hele andere koek.

Tussen hoop en vrees

De 2017 bolide is sneller en vraagt fysiek gezien veel meer van de coureurs. Door de bredere banden is er meer grip en ligt vooral de snelheid in de bochten een stuk hoger. Dit kan een probleem gaan worden, want Kubica mist kracht in zijn arm waardoor snelle bochten naar links erg zwaar voor hem zijn.

Het is dus logisch dat er nog veel twijfel is of we Kubica ooit nog op de grid gaan zien, maar er is ook hoop. De Pool heeft in de afgelopen jaren keer op keer bewezen dat hij zijn beperkingen kan overkomen, dus zijn terugkeer is zeker mogelijk. Renault maakte al bekend dat Kubica binnenkort opnieuw gaat testen in een Formule 1-auto en dat ze samen gaan kijken of een echte comeback mogelijk is.

Reageer op artikel:
Robert Kubica gaat opnieuw testen voor Renault en hoopt op terugkeer in de Formule 1
Sluiten