Redactie
Redactie Clothing 11 maart 2018

Column: ‘We gaan naar een samenleving waarin het draait om echte contacten’

Roel is al de man achter de New Tailor, een high-end herenmodezaak in Amsterdam en Utrecht. Naast ondernemer is hij een meester in zijn vak en heeft hij ook het een en ander te zeggen over stijl, mode en etiquette. Dit heeft hij eerder gedaan in de boeken Business Etiquette 3.0 en Het Blauwe Boekje. In deze column-serie deelt hij tweewekelijks extracten uit deze boeken. 

De wereld verandert constant en dus veranderen de omgangsvormen. Ondermeer door internationalisering, technologie, ontzuiling, (im)migratie en de media wordt de wereld moderner   en groter tegelijk. Ouderwetse etiquette moet dus worden afgestoft. Want mensen willen (h)erkenning en ergens bij horen. Bovendien zeggen alleen ontspannen mensen “ja” tegen een samenwerking of voorstel. Doel van de eerste minuten van elke ontmoeting zijn dan ook om ervoor te zorgen dat je ontspannen bent en dat de ander(en) ontspannen zijn of worden. Daarom is nadenken over de locatie, het programma en dus de uitnodiging zo belangrijk.  En dat doen we te weinig!

Roel New Tailor
Roel van New Tailor

We zijn doorgeschoten in gemakzuchtigheid, individualisering en machtsaversie. Bovendien lijken we feiten ook niet meer voor waar aan te nemen. We vertrouwen alleen hen die we willen vertrouwen. Het lijkt wel alsof de survival of the fittest nog maar net is begonnen. Alles moet kunnen, omdat het kán. Maar is het wenselijk en effectief als we samenleven? En hoe zorgen we ervoor dat mensen ons vertrouwen? Beleefd doen is al bijna verdacht, omdat we dan niet onszelf zouden kunnen zijn. Onzin natuurlijk. Alleen ontspannen mensen zullen jou vertrouwen en dus zul je daar je best voor moeten doen. Dat is etiquette 3.0.

Ouderwetse etiquette hebben nog steeds waarde

De wereld is informeler geworden doordat we relaties al lijken te kennen voordat we ze lijfelijk ontmoet hebben. We zeggen eerder je tegen u, verkleden ons minder vaak voor de gelegenheid, houden minder afstand en verdienen niet langer onze plek maar claimen deze. Uiteindelijk doen we onszelf en de ander daarmee te kort. De ouderwetse etiquette is ontstaan om het leven aangenamer en voorspelbaarder te maken, zodat het echt om de inhoud kan gaan. Etiquette is er omdat mensen erbij willen horen en zich (dus) conformeren waardoor er een grotere homogeniteit ontstaat. Met als doel dat de buitenkant juist niet meer afleidt.

Met de juiste vaardigheden meer invloed

Etiquette geeft structuur. Uiteindelijk gaat het erom dat mensen een consistent beeld van jou hebben en met jou willen samenwerken. In de echte wereld. Een wereld waarin duurzame relatie tot stand komen door reciprociteit en betrokkenheid. We gaan weer naar een samenleving waarin het uiteindelijk draait om echte contacten. Een samenleving 3.0 waarin we kennis delen en samenwerken. Niet (alleen) transactiegericht, maar steeds meer relatiegericht. Niet alleen rationeel maar ook emotioneel. Het gaat om de klik. Reciprociteit behelst dat iemand jou iets gunt en dat je wat terugdoet voor de moeite van de ander. Wellicht niet vandaag of morgen, maar wel binnenkort.

Mensen moeten je kunnen vertrouwen. Authenticiteit, vertrouwen, voorspelbaarheid, conformisme en consistentie zijn dan logische woorden. Want daarmee kun je het optimale uit je contacten halen. Het enige wat je hoeft te doen, is je gedrag aanpassen en eventueel de omgeving naar je hand zetten. Met de juiste vaardigheden heb je meer invloed. Deze vaardigheden noem ik de etiquette.  In de komende weken/maanden vindt je exclusief op Manners extracten van het boek Business Etiquette 3.0 en Het Blauwe Boekje.

Reageer op artikel:
Column: ‘We gaan naar een samenleving waarin het draait om echte contacten’
Sluiten