Alrik de Jong
Alrik de Jong Crypto 4 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom Coinbase Russische crypto-investeerders NIET weert

Alles en iedereen boycot op dit moment Rusland. Van Russische sporters tot oligarchen, ze worden allemaal geweerd. Coinbase weigert hier echter aan mee te doen, en niet zonder reden.

Brian Armstrong is de oprichter van crypto-handelsplatform Coinbase, dat vorig jaar naar de beurs ging. Hij beargumenteert zijn keuze, waarbij hij oog heeft voor de ‘normale Rus’.

Coinbase blijft toegankelijk voor Russen met crypto

Voor veel Russen zijn crypto-munten de enige overgebleven mogelijkheid om te ontsnappen aan de vrije val van de roebel. Met die waarschuwing komt de topman van Coinbase, de grootste Amerikaanse beurs voor cryptocurrencies. Brian Armstrong legt de oproep om Russen te weren van het handelsplatform voor digitale munten als de bitcoin of ether dan ook naast zich neer.

“Sommige gewone Russen gebruiken crypto’s als reddingsboei nu hun eigen munt is ingestort. Veel van hen zijn waarschijnlijk tegen de dingen die hun land doet, en een verbod zou hen ook pijn doen”, motiveert Armstrong zijn keuze op Twitter. Mochten er Amerikaanse sancties komen tegen alle handel door Russen in cryptocurrencies, dan zal Coinbase daar wel gehoor aan geven.

Sommige Russische investeerders op zwarte lijst

Coinbase maakt wel werk van sancties tegen individuele Russen. Het platform blokkeert ip-adressen van apparaten die mogelijk van personen op de zwarte lijst staan. Maar de Oekraïense vicepremier Michailo Fedorov pleitte onlangs voor een totaalverbod op handel in crypto door Russische gebruikers.

De Europese Unie en G7 spraken eerder hun zorgen uit over de mogelijkheden van Russen op de sanctielijst om strafmaatregelen via crypto te omzeilen, omdat op de via blockchain verhandelde munten geen centraal toezicht is. Maar de Coinbase-oprichter brengt daar tegenin dat binnen een blockchain iedere transactie door alle aparte onderdelen van het netwerk wordt bijgehouden. Daardoor zouden de bewegingen van cryptocurrencies volgens juist beter te volgen zijn dan bijvoorbeeld transacties met goud.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.