Life

Ruimtegebrek? Deze Chinese trein gaat gewoon door de flat heen

Waarom zou je het spoor omleggen als het zo ook kan?

In China doen ze wel vaker opvallende dingen, niet zelden uit pure noodzaak. Deze Chinese trein die door – ja, je leest het goed: dóór – een flatgebouw gaat, spant wel de kroon.

Deze bijzondere Chinese trein vind je in de miljoenenstad Chongqing, één van China’s snelst groeiende steden. Wie zich al verbaast over een (verhoogde) spoorlijn die dwars door de stad loopt, zal helemaal zijn ogen niet kunnen geloven wanneer deze lijn ineens een hoge woontoren doorklieft.

Het zit zo: vanwege de explosieve groei van de regio werd enkele jaren geleden al de uitbreiding van het spoornetwerk gepland. De stad Chongqing groeide echter nóg harder dan de plannen voor de infrastructuur en zo stond er ineens een negentien verdiepingen tellende woontoren op de plek waar het spoor moest komen.

De spoorlijn omleggen of de flat slopen: waarom zou je? Er werd besloten om de spoorlijn dwars door het flatgebouw te laten lopen. Klinkt als een hel voor de bewoners, maar de lokale autoriteiten en overheden benadrukken dat de trein voor bewoners van de flat amper overlast bezorgt. Dankzij uitvoerige isolatie klinkt de passerende trein in de omliggende appartementen hooguit als een brommende vaatwasser.

Deze bijzondere oplossing komt met een voordeel voor de bewoners van het pand: er is direct ook een station on de flat gecreëerd, gelegen tussen de zesde en achtste verdieping. Bewoners kunnen dus rechtstreeks van hun appartement de trein in stappen.

20-03-2017 - Redactie