Slechtste bedrijf ter wereld verboden door China in handelsoorlog
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F04%2FSlechtste-bedrijf-ter-wereld-verboden-door-China-in-handelsoorlog.jpg)
China slaat de verenigde Staten – of beter gezegd: Donald Trump – terug. Heffingen op import? “Prima, dan stoppen we om te beginnen maar eens helemaal met Boeing.”
Staat China, ondanks de absurde heffingen van Donald Trump, niet gewoon veel sterker in de chaotische handelsoorlog van nu? Nou, in het geval van Boeing – het slechtste bedrijf ter wereld (lees hier waarom) – lijkt het om een verkapte win-winsituaite te gaan voor China.
China stelt verbod op Boeing-vliegtuigen in
China heeft de levering van Boeing-vliegtuigen aan Chinese vliegmaatschappijen voorlopig verboden, in een verdere escalatie van de handelsoorlog met de Verenigde Staten. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Ook heeft Beijing maatschappijen bevolen om alle aankopen van luchtvaartgerelateerde apparatuur en vliegtuigonderdelen van Amerikaanse bedrijven te pauzeren, aldus Bloomberg.
De stap volgt op het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om de importheffingen voor de meeste goederen uit China te verhogen naar 145 procent. China sloeg vervolgens terug met heffingen op Amerikaanse goederen van 125 procent. Daardoor zouden Boeings en Amerikaanse luchtvaartonderdelen ook veel duurder worden voor Chinese afnemers.
Volgens Bloomberg staan er ongeveer tien Boeing-toestellen op de planning om te worden afgeleverd aan China Southern Airlines, Air China en Xiamen Airlines. Een deel van de vliegtuigen staat nog in het Amerikaanse Seattle en er zouden ook toestellen zijn geparkeerd bij een Chinese Boeing-faciliteit.
Donald Trump toont zwakte in handelsoorlog
Het verbod op Boeing is een speldenprik. Het momentum in de handelsoorlog ligt in ieder geval meer en meer in Chinese handen. Ze zien Trump heffingen invoeren en direct weer opheffen voor Europa. In korte tijd paste hij zelfs twee keer zijn beleid aan; zo zijn de wereldwijde heffingen op elektronica nu ook bevroren, wat voor China een enorme opluchting is. Maar het grillige hak-op-de-tak-beleid ademt vooral zwakte. Wanneer ziet Trump in wat alle economen al maanden concluderen; dit tarievenbeleid lijkt onuitvoerbaar en goed voor niemand.