Martin de Coninck
Martin de Coninck Crypto 27 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Heeft China spijt van de crypto-ban? Bitcoin-exodus kost miljarden

Afgelopen september besloot China crypto in de ban te doen. Het minen van cryptocurrencies is niet langer toegestaan. Niet alleen Bitcoin, maar bezit, handel en minen van alle cyrpto’s werd per direct verboden. Koersen belandden in een vrije val en een ware exodus onder miners volgde.

Reden achter deze rigoureuze beslissing? Volgens de Chinese overheid verstoort de handel in crypto’s de financiële orde en werkt het criminele activiteiten in de hand. Denk daarbij aan witwassen, illegale fondsenwerving en gokken.

China plaatst bom onder cryptomarkt: alle Bitcoin-handelingen verboden

De impact van de ‘China crypto ban’ was enorm. Meer dan de helft van de hashrate van het netwerk ging verloren en de bitcoin-koers dook omlaag. Nu, maanden later, is de hashrate weer flink opgekrabbeld en de grootste digitale munt een nieuw record bereikt. De totale waarde van de crypto-industrie is flink gestegen en China ziet miljarden dollars door de vingers glippen.

Bitcoin-exodus kost miljarden

China was vóór de crackdown nog goed voor meer dan 50% van de bitcoin hashrate (rekenkracht). Een groot deel van nieuw uitgegeven Bitcoins werd dus gemined in het land met de op-één-na-grootste economie ter wereld. De Chinese crypto-ban leidde direct tot een massale uittocht van Chinese mining-bedrijven naar met name de Verenigde Staten en Canada.

De Verenigde Staten maakte gretig gebruik van dit buitenkansje en Chinese Bitcoin-miners werden met open armen ontvangen. Florida en Texas keurden direct een aantal wetsvoorstellen goed om Bitcoin-miners te verleiden. Veel Chinese miners zijn verkast naar Texas, dat nu al wordt bestempeld als de nieuwe ‘global cyptocurrency capital’.

Heeft China spijt van de crypto-ban?

Het Chinese staatsplanningbureau ‘China’s National Development and Reform Commission (CNDRM)’ zoekt nu de publieke opinie om de crypto-discussie toch weer aan te zwengelen. Mining staat momenteel op de lijst van ‘uitgefaseerde industrieën’. China lijkt dus spijt te hebben van de crypto-ban. Niet gek als je nagaat dat de grootste concurrent van China, Amerika, volop heeft geprofiteerd van het verbod. China ziet jaarlijks tientallen miljarden dollars naar de grootse concurrent verdwijnen. En dat doet Xi Jinping ongetwijfeld pijn.

Of China echt gaat terugkomen op het besluit, is trouwens nog maar de vraag. Critici wijzen naar de lijst met uitgefaseerde industrieën. Eenmaal op deze lijst, houdt een industrie simpelweg op te bestaan in China. Dan is er eigenlijk geen weg meer terug.

Bitcoin-koersverwachting 2021: zijn we echt op weg naar 300k?

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.