3 cheat meals waarvan je niet doorhebt dat ze vegan zijn

November staat in het teken van World Vegan Month. Dat een lekkere maaltijd niet altijd vlees of zuivel hoeft te bevatten, dat onderstrepen deze drie recepten. Plantaardige cheat meals waarbij je niet inlevert op smaak, daar tekenen we voor.

In dit artikel delen we drie vegan recepten waar je je vingers bij aflikt. Het zijn typische cheat meals, zoals een vette hamburger en een goede Mac and Cheese, maar dan allemaal in een plantaardig jasje gegoten. Eet smakelijk!

Vegan cheat meals

De vegan recepten zijn bedacht door Violife. Kun je dit merk niet bij jouw eigen supermarkt vinden, dan zijn de specifieke ingredi├źnten uiteraard ook te vervangen door andere plantaardige opties.

vegan mac and cheese, kaas, pompoen, vegan recept
Foto: Violife

1. The Mac to my Cheese

Mac and Cheese is wat ons betreft heerlijk comfort food. Kaas is natuurlijk niet veganistisch, maar tegenwoordig zijn er een stuk meer goede en plantaardige kaassoorten te vinden waarmee je dus ook heel makkelijk een vegan Mac and Cheese kunt klaarmaken. Het recept vind je hieronder.

Ingredi├źnten voor 2 personen

  • 400 g pompoen, in blokjes
  • 200 g macaroni grande
  • 100 g Violife Gouda Flavour Grated
  • 50 g VIOBLOCK unsalted
  • 25 g tarwebloem
  • 15 g salie, fijngesneden
  • 400 ml ongezoete sojadrink
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 5 el panko
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl nootmuskaat
  • VIOBLOCK unsalted, om in te vetten
  • zout en peper

Bereidingswijze van de vegan snack

Verwarm de oven voor op 180 ┬░C. Meng de olijfolie met 2/3 van de salie en zout en peper naar smaak. Meng de pompoenblokjes met het saliemengsel en verdeel de blokjes over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak het geheel 20 minuten in de oven en laat het daarna afkoelen.

Kook intussen de macaroni grande 8 minuten al dente in ruim kokend water, giet af en laat schrikken met koud water. Zet apart.

Verhit een kookpan op middelhoge temperatuur en smelt 50 gram ongezouten VIOBLOCK. Voeg de ui toe aan de pan en bak dit 3 tot 4 minuten tot deze glazig wordt. Voeg de knoflook toe en bak dit 1-2 minuten totdat het begint te geuren. Voeg de bloem toe aan de pan en bak dit al roerend mee totdat het goudbruin kleurt.

Voeg de ongezoete sojadrink beetje bij beetje toe en gebruik een garde om het tot een glad mengsel te kloppen. Laat het geheel 5 minuten indikken en haal van het vuur. Roer de nootmuskaat en Gouda Flavour Grated erdoor en laat dit smelten. Proef, en breng eventueel op smaak met zout en peper.

Voeg de pompoenblokjes bij de roux en pureer het geheel met een staafmixer tot een glad mengsel. Vet een ovenschaal in met VIOBLOCK unsalted. Meng de pasta door de saus en verspreid het over de ovenschaal. Verdeel de panko over de ovenschaal en bak de Mac and Cheese 30 minuten in het midden van de oven totdat het gerecht goudbruin kleurt en knapperig is geworden. Laat de Mac and Cheese daarna kort afkoelen. Verdeel vervolgens over de borden, garneer met de overgebleven salie en serveer direct.

vegan recept shiitake bacon sandwich
Foto: Violife

2. DonÔÇÖt go bacon my heart

Bacon hoeft niet per se vlees te zijn. Met dit recept leer je hoe je die klassieke bacon smaak krijgt, terwijl je eigenlijk shiitake eet. Beter voor de wereld, en misschien nog wel lekkerder ook.

Ingredi├źnten voor 2 personen

  • 8 plakken Violife Gouda Flavour Slices
  • 4 snee├źn zuurdesembrood
  • 1 avocado
  • ┬Ż komkommer, in dunne plakjes
  • 100 g Violife Creamy Original
  • 40 g babyspinazie
  • 30 g groentekiemen
  • VIOBLOCK unsalted, om in te bakken
  • zout en peper

Voor de shiitake bacon

  • 100 g shiitake, in plakjes
  • 1 el zonnebloemolie
  • ┬Ż el sojasaus
  • 2 tl el ahornsiroop
  • ┬Ż tl gerookte paprikapoeder
  • ┬╝ tl knoflookpoeder

Bereidingswijze van de vegan snack

Verwarm de oven voor op 180 ┬░C. Meng de ingredi├źnten voor de shiitake bacon in een kom en breng op smaak met zout en peper. Verdeel de plakjes shiitake over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster 15 minuten in het midden van de oven, keer de shiitake halverwege om. Laat daarna kort afkoelen.

2Verhit een koekenpan op middelhoge temperatuur en smelt een blokje VIOBLOCK unsalted. Rooster het zuurdesembrood totdat het brood goudbruin en knapperig is geworden. Zet apart.

Prak de avocado en breng op smaak met zout en peper. Zet apart voor later gebruik, want eerst bouw je de sandwich op. Bestrijk alle boterhammen royaal met Violife Creamy. Leg op de helft van de snee├źn brood de baby spinazie, komkommer en Gouda Flavour Slices. Verdeel hier de geprakte avocado, shiitake bacon en groentekiemen overheen. Leg de bovenkanten op de sandwich en serveer.

Vegan dieet proberen? Zo krijg je de belangrijkste voedingsstoffen binnen

word vegan day, vegan recept, hamburger, vega hamburger
Foto: Violife

3. Make Me Melt burgers

Deze plantaardige burgers met cheddar, sriracha mayonaise en rode ui bevatten precies die pit waar je naar op zoek bent bij een burger.

Ingredi├źnten voor 2 personen

  • 2 plakken Violife Cheddar Flavour Slices
  • 2 hamburgerbroodjes
  • 2 plantaardige burgers, bijvoorbeeld van Beyond Meat
  • 1 rode ui, in dunne ringen
  • 1 krop krulsla, grof gescheurd
  • 500 g ovenfriet
  • 3 el vegan mayonaise
  • 2 tl sriracha
  • VIOBLOCK unsalted, om in te bakken

Bereidingswijze van de vegan snack

Bereid de frietjes volgens de instructies op de verpakking. Meng de mayonaise met de sriracha in een kom en zet apart voor later gebruik.

Verhit een eetlepel VIOBLOCK unsalted in een grillpan. Snijd de broodjes open en bak de binnenzijden van de broodjes goudbruin en knapperig in 2 tot 3 minuten. Leg de broodjes alvast klaar om te serveren.

Verhit een eetlepel VIOBLOCK unsalted in een koekenpan op middelhoge temperatuur en bak de burgers volgens de instructies op de verpakking. Leg wanneer je de burgers omdraait een plakje Cheddar Flavour op de bovenzijde van de burgers zodat deze kan smelten. Plaats de deksel op de pan om het smeltproces te versnellen. Haal wanneer de Cheddar Flavour Slices gesmolten zijn de burgers uit de pan.

Bestrijk de onderzijden van de burgerbroodjes met de sriracha-mayonaise. Leg hier de krulsla, de burgers met de gesmolten Cheddar Flavour Slices en de uienringen op. Bestrijk ook de onderzijde van de bovenkant van het broodje met sriracha-mayonaise en leg deze erop. Serveer de burgers met een portie frietjes.

Spiermassa opbouwen met behulp van een vegan dieet? Dat doe je zo

Reageer op artikel:
3 cheat meals waarvan je niet doorhebt dat ze vegan zijn
Sluiten