Thomas Aalderink
Thomas Aalderink Human Interest 20 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Champions League gaat ondersteboven: UEFA overweegt deze opzet

Naast het winnen van een EK of WK is de Champions League het hoogst haalbare. De heilige graal van het clubvoetbal. Toch gaat dit toernooi mogelijk flink veranderen. The Telegraph heeft namelijk ontdekt dat de UEFA radicale plannen heeft en dat het toernooi er daardoor vanaf 2024/2025 behoorlijk anders uit gaat zien.

De aanstaande veranderingen komen voort uit onvrede van de clubs. Veel zijn de huidige opzet wel beu en ook het coronavirus heeft invloed gehad op het herstructureren van de Champions League. Op dit moment bestaat het toernooi uit een groepsfase en een knock-out fase. De veranderingen hebben vooral invloed op het eerste gedeelte.

De Champions League groepsfase gaat veranderen

Er wordt namelijk overwogen om het aantal clubs te gaan verhogen van 32 naar 36. Dit betekent dat de huidige groepsstructuur plaats moet maken voor een nieuwe. Daarvoor zijn twee opties. De eerste is om poules te maken van zes clubs waarin iedereen elkaar twee keer treft (uit en thuis). Dit lijkt in de basis op het huidige systeem, maar dan met een wat langere groepsronde.

De tweede optie voor de toekomstige Champions League is een stuk spannender. In dit format gaat iedere club namelijk tien groepswedstrijden spelen tegen tien verschillende clubs. Hierbij wordt rekening gehouden met het niveau van de teams om zo kansloze nederlagen te verminderen en loting minder belangrijk te maken.

Meer topwedstrijden en meer televisiegeld

Dit zogenaamde Zwitserse systeem wordt vooral toegepast bij denksporten en schijnt naar verluid ook de voorkeur te hebben van veel clubs. Ook voor de fans en rechtenhouders is deze opzet zeer interessant. Zo zijn er namelijk meer wedstrijden tussen topclubs. Deze leveren over het algemeen meer televisiegeld op. Dit vloeit vervolgens weer terug naar de clubs.

De UEFA wil vanaf het seizoen 2024/2025 de nieuwe opzet voor de Champions League gaan hanteren. Hoe het toernooi er in de toekomst uit komt te zien, horen we waarschijnlijk volgend jaar. Volgens The Telegraph wordt er over enkele weken weer gesproken over het plan en zal het definitieve besluit in 2021 genomen worden.

Meer Champions League tickets voor Nederland?

Deze vernieuwde Champions League zou wel eens voordelig uit kunnen pakken voor de Nederlandse club. Op de zogenaamde coƫfficiƫntenranglijst, die bepaalt hoeveel Europese tickets ieder land krijgt, staan we momenteel negende. Een plek die recht geef op ƩƩn direct Champions League ticket en ƩƩn plek in de kwalificatieronde. Mogelijk komt daar door de groei van 32 naar 36 teams een extra ticket bij. Dit zou dus positief kunnen uitpakken voor Nederland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Champions League gaat ondersteboven: UEFA overweegt deze opzet
Sluiten