Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 1 mei 2020
Leestijd: 3 minuten

Met de chain-methode van Jerry Seinfeld maak je af waaraan je begint

De zolder die echt eens uitgemest moet worden, gezonder worden, het idee voor die lucratieve side hustle die al maanden in je hoofd rond spookt of dat project op werk dat je maar voor je uitschuift. Wat het ook voor jou mag zijn, we hebben allemaal projecten waar we maar niet kunnen doorzetten. Met de chain methode zorg je ervoor dat je het gedaan krijgt.

Komiek Jerry Seinfeld zweert bij de simpele maar briljante chain-methode.

Projecten zonder deadline

Vaak als projecten geen deadline hebben, komt er niet veel van terecht. Je zou altijd nog eens de plinten in huis verven, een boek schrijven, of afvallen. Maar na één week schrijven, sporten en gezond eten, zie je niet genoeg resultaat en gooi je de handdoek weer in de ring. En dat terwijl deze projecten zonder deadline vaak de projecten zijn waar je meer energie van krijgt, en creatiever en gelukkiger door wordt…

De chain-methode van Jerry Seinfeld

Herkenbaar? Laat dan deze productiviteitshack van Jerry Seinfeld voor je werken. Hij is niet alleen komiek, maar ook schrijver van meerdere boeken en producer voor zijn eigen producties zoals de sitcom ‘Seinfeld’.

Een drukke man dus, die voor het gebruik van de chain-methode geen tijd en motivatie had om nieuwe creatieve ideeën en projecten op te pakken. Net zoals jij en ik. Daarom ging hij werken met de chain-methode, vrij vertaald naar productiviteitsketting en ketting van productiviteit.

Het idee van deze methode is simpel en daarom ook briljant. Werk elke dag aan je project zonder een dag over te slaan. Dat hoeven echt niet tig pagina’s te zijn als je bijvoorbeeld een boek wil schrijven. Het kan ook één pagina, één alinea of zelfs één zin zijn.

Seinfeld schrijft op sommige dagen bijvoorbeeld pagina’s vol aan materiaal, terwijl hij op andere dagen weinig tijd of motivatie heeft en maar één zin opschrijft. Dat maakt ook niet uit, omdat de chain zo nog volledig is en hij de ketting van productiviteit niet heeft doorbroken.

Lees ook: 5 verrassende gewoontes die je productiviteit verminderen

Jaaroverzicht met zichtbare ‘ketting’

Om zich aan de afspraak met zichzelf te houden, maakte Seinfeld een groot jaaroverzicht. Die hing hij die op een plek waar hij het overzicht vaak zag. Met een rode markeerstift zette hij vervolgens een rode X op de dagen dat hij aan zijn project werkte. Dat werkt enorm motiverend. Hoe langer de ketting wordt, des te moeilijker het wordt die te doorbreken. Je wil immers je streak niet doorbreken en weer opnieuw moeten beginnen.

Geen zin om zo’n jaaroverzicht te maken of kopen? Gebruik dan de app Chains.cc, die op dezelfde manier werkt zoals hierboven wordt beschreven. Het nadeel is dat je jaaroverzicht dan niet op een prominente plek hangt. Tegelijkertijd kan je met de app wel de voortgang van verschillende projecten bijhouden.

Waarom werkt de chain-methode?

Mensen zijn gewoontedieren. Daarom is het zo moeilijk om een slechte gewoonte af te leren en een nieuwe gewoonte aan te leren. Dit kan alleen als je de nieuwe gewoonte keer op keer bewust herhaalt. Je houdt je brein dan eigenlijk voor de gek dat je het altijd zo gedaan hebt.

Het gaat er bij deze methode niet om dat je een project snel af krijgt. De gedachte is dat elke dag een stapje jou verder brengt dan knallen en vervolgens de handdoek in de ring gooien. Bovendien zal je zien dat zelfs op dagen dat je eigenlijk geen motivatie hebt en je een klein begin maakt, je alsnog in een flow kan komen en heel wat gedaan kan krijgen.

Lees ook: Zo zet je in 5 weken een side hustle op en dat kost je een half uur per dag

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Met de chain-methode van Jerry Seinfeld maak je af waaraan je begint
Sluiten