Marisa Garau
Marisa Garau Gezondheid 28 nov 2021
Leestijd: 5 minuten

Chagrijnig? Met mindfulness heb je dat zo onder controle

Met het opnieuw aanscherpen van de corona-maatregelen is het niet zo vreemd dat je je zo nu en dan flink chagrijnig voelt. Maar als je begint te merken dat je vrienden en collega’s liever een provincietje omlopen omdat je je irritatie nauwelijks meer kunt managen, mag je ervan uitgaan dat er meer speelt. Mindfulness-expert Marisa Garau helpt je om daar wat aan te doen.

In dit artikel gaat Marisa in op de oorzaken van chagrijnig zijn en biedt je een praktisch stappenplan om die chagrijnige buien zelf snel de baas te worden.

Negatieve impact

Laten we eerlijk zijn: regelmatig chagrijnig zijn is niet echt een aantrekkelijke eigenschap, en maar weinig mensen zullen er geduld mee hebben. Als je inziet dat je chagrijn een negatieve impact op je leven en je relaties heeft, is het verstandig om met nuchtere ogen naar de oorzaken van je negatieve buien te kijken. Want hoe komt het eigenlijk dat je regelmatig overvallen wordt door een chagrijnig gevoel?

1. Onrustig slapen

Een chronisch gebrek aan slaap put je enorm uit en tast je dagelijks functioneren ernstig aan. Je komt maar niet in slaap en ligt te woelen totdat je uiteindelijk uitgeput wegzakt in een onrustige slaap, vlak voordat het licht wordt. Als de wekker gaat word je gebroken wakker. Niet zo vreemd dat je overdag niet te genieten bent.

2. Hormonen

We zijn allemaal geconditioneerd om te denken dat een chagrijnige bui onze eigen schuld is. En zo geef je jezelf er al snel van langs als je weer eens super-geïrriteerd bent. Maar soms ligt de oorzaak op fysiologisch vlak, en kun je domweg niets doen aan je chagrijnige buien. Laat je bloed testen wanneer je je vaak down en onhebbelijk voelt, want het kan goed dat je last hebt van hormoonschommelingen of zelfs van een schildklierziekte.

3. Een praatgraag ego

Een derde oorzaak van chagrijnig zijn is dat praatgrage ego wat je, geheel ongevraagd, de hele dag op negativiteit en bedreigingen wijst. Feitelijk is er niets mis met dit mechanisme, omdat het ons beschermt tegen gevaar. Maar als jij (als eigenaar van je ego) geen paal en perk stelt aan de constante stroom waarschuwingen van het ego, is er maar één uitkomst: dat het je cynisch, chagrijnig en down maakt.

Mindfulness-stappenplan om niet meer chagrijnig te zijn

Lijd je onder chagrijnige buien die je steeds vaker het leven zuur maken, dan is er gelukkig een makkelijke oplossing om stress de baas te worden en positief denken te cultiveren: mindfulness. Voor mindfulness heb je geen ingewikkelde apps, intensieve persoonlijke begeleiding of diepgravende psycho-analyse nodig. Je kunt het gewoon zelf. Er zijn twee eenvoudige mindfulness-principes die je zullen helpen om je chagrijn binnen de perken te houden.

Stap 1: Acceptatie

Op het moment dat je een chagrijnige bui voelt opkomen, probeer je dit gevoel normaliter zo snel mogelijk te onderdrukken. Dit is een normale reactie, maar niet zo effectief. Want verzet intensiveert je gevoelens: je raast van medium chagrijnig al snel door naar maximaal chagrijnig.

Met mindfulness echter accepteer je wat je op dit moment ervaart. Je voelt je chagrijnig? Okay, dat is gewoon hoe het nu is. Laat die chagrijnig bui er nu maar helemaal zijn: het is er toch al. Veroordeel deze gevoelens niet, maar geef ze daarentegen alle ruimte. Je zult merken dat het negatieve gevoel direct een stuk minder wordt.

Stap 2: Loslaten

Om te kunnen loslaten, moet je eerst onderkennen dat het chagrijnig zijn an sich geen probleem is. Het is je oordeel over chagrijnig zijn — dat chagrijnig zijn fout is, dat chagrijnig zijn je niet zou moeten overkomen, dat iemand jou dit heeft aangedaan — dat je een naar gevoel geeft. Op het moment dat je inziet dat deze oordelen niets meer zijn dan onschuldige hersenactiviteit, hoef je zelf geen moeite te doen om los te laten… omdat het chagrijnige gevoel jou vanzelf zal loslaten.

Hobby van je hersenen

Met mindfulness grijp je de macht over je eigen denken terug. In plaats van willoos in allerlei piekersessies mee te gaan en je daardoor down, boos, angstig of chagrijnig te voelen, ga je dankzij mindfulness niet langer mee in de inhoud van je gedachten. Je creëert een beetje afstand van je denken, en observeert dat het piekerdenken slechts piekerdenken is: de favoriete hobby van onze hersenen.

Timer

Stel paal en perk aan het piekerdenken: geef jezelf bijvoorbeeld vijf minuten om boos, bang of geïrriteerd te zijn over een bepaalde gebeurtenis. In deze vijf minuten mag je knarsetanden, kwaad rond stampen, dreigend je vuist schudden, en je vijanden bitter uitlachen. Daarna, als de timer gaat, stap je bewust uit dit gedrag en zeg je tegen je brein: Okay, ik heb al je klachten aangehoord en doorvoeld, maar je tijd is op. Ik ga nu iets nuttigs doen voor mezelf of voor een ander, doei!

Realiseer je dat piekeren je frustraties of problemen niet kan oplossen, alhoewel het ego dat altijd wel belooft. Dus houd de pieker-tijd beperkt. Op deze manier zul je merken dat je steeds minder vaak chagrijnig bent, en je je steeds opgewekter zult voelen.

Meer lezen? Je vindt meer tips en praktisch advies in mijn uitgebreide artikel over chagrijnig zijn.

Over Marisa Garau

Marisa Garau runt Growing Mindfulness, een online platform voor mindfulness-zonder-zen-gezeur. Omdat zij altijd ondernemer is geweest, is haar aanpak down-to-earth en resultaat-gericht: iets wat voornamelijk ondernemende mannen en vrouwen aanspreekt. Ze woont sinds 2007 in Nieuw-Zeeland, produceert haar eigen olijfolie, is wild van The Bravery maar leest tegelijkertijd zonder gêne Dickens, en werkt zich drie keer per week in het zweet met een personal trainer.

marisa garau, mindfulness expert, tips, eerste date, stress
Marisa Garau (Afbeelding: Growing Mindfulness)

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.