Pim Jansen
Pim Jansen Stuff 22 jul 2018

Dit is de fiets van de toekomst

De elektrische fiets is nu populairder dan ooit, maar heeft ook een belangrijke beperking: de ketting. Er zijn daarom in het verleden diverse pogingen ondernomen om dit op te lossen. Zo was (en is) er de Beixo fiets, een fiets waarbij de aandrijving wordt gerealiseerd door een cardanas. Ouderwets maar functioneel. De laatste aanwinst is de fiets van CeramicSpeed, een fiets zonder ketting met een mooi ergonomisch ontwerp.

CeramicSpeed heeft voor de ontwikkeling van haar fiets samengewerkt met de Universiteit van Colorado. Het resultaat is het DrivEn Systeem. Dit semi-revolutionaire systeem lijkt veel op het principe van de cardanas. Door de kracht van het trappen op de pedalen, die zitten er nog wel, wordt een staaf in beweging gebracht die is gekoppeld aan het achterwiel. Voor een goede uitleg kun je de video bekijken zodat je exact weet hoe het werkt.

CeramicSpeed de fiets van de toekomst

DrivEn Systeem

Het voordeel van het DrivEn Systeem zit in de wrijving. In een situatie waarbij de voortbeweging van de wielen tot stand komt via de ketting, vindt er wrijving plaats op verschillende punten. De overbrenging van de energie die je genereerd door het trappen wordt nu beter verdeeld. Het is dus een effectiever systeem.

De manier waarop deze fiets omgaat met de energie uit de pedalen zorgt er ook voor dat er meer energie beschikbaar is. Een fietser die gebruik maakt van dit systeem kan eenvoudig 380 watt genereren, dit is dus een behoorlijke toename waardoor de fiets ook sneller zal zijn dan een traditionele tweewieler. De kans is echter klein dat je deze fiets al snel in de Tour de France zal tegenkomen. De ontwikkeling is nog gaande, maar het prototype beloofd veel goeds. Hoe het precies werkt, check je in de onderstaande video.

Ceramicspeed Driven Chainless Drivetrain

We check out this 99% efficient drivetrain. Get more Eurobike Breaking News here https://singletrackworld.com/tag/stweb18/

Want

Reageer op artikel:
Dit is de fiets van de toekomst
Sluiten