Pim Jansen
Pim Jansen Life 5 feb 2019

Oeps! CEO van een crypto-exchange neemt 145 miljoen dollar mee het graf in

Wat zou er gebeuren als die stinkend rijke oom van je overlijdt en geen testament heeft nagelaten? Dat kon nog wel eens op een flinke (juridische) vechtpartij uitdraaien. Het wordt nog leuker als diezelfde oom zijn vermogen heeft belegd in digitale valuta. 

Het probleem is namelijk het volgende: hoe kom je aan de public- en de private keys van zijn e-wallet (de veiligste wallets check je hier). Of hoe achterhaal je de toegangsgegevens tot de exchange waar zijn digitale valuta is ondergebracht? Groot probleem dus. Het kan allemaal nog erger. Want hoe ga je de situatie oplossen waarin de CEO van een uitwisselingsplatform voor digitale valuta plotseling komt te overlijden?

Quadriga CX heeft een probleem

Met een dergelijk probleem worden de medewerkers van Quadriga CX geconfronteerd. Dat is een beurs voor cryptovaluta en de medewerkers hebben geen toegang tot de digitale munten. Lastig, het gaat namelijk om een totaal vermogen van omgerekend 145 miljoen dollar. Dat doet dus flink pijn. Klanten kunnen er immers ook niet bij.

De CEO van Quadriga CX, Gerald Cotten, kwam op 9 december op 30-jarige leeftijd te overlijden in India. Zijn verhaal is dat van een CEO die alles zo veel mogelijk wilde beveiligen. Dat, zo mogen we nu wel stellen, is behoorlijk gelukt. Alleen Cotten had de verantwoordelijkheid over zijn geld, de cryptovaluta en de financiële administratie van het bedrijf.

Koude opslag

Zo slim als hij was, had Cotten het grootste deel van de valuta verplaatst naar de koude opslag. Onder normale omstandigheden is dat slim, zo kun je bij een eventuele hack voorkomen dat het hele vermogen wordt gestolen. Wat niet zo slim was, is dat de weduwe van Cotten met geen mogelijkheid bij de gegevens kan komen. Zo kan ze niet alleen bij de feitelijke valuta, maar ook niet bij de zakelijke rekening van het bedrijf zelf.

Smartphone hacken

Om de ontstane situatie tot een goed einde te brengen zijn er diverse experts ingeschakeld om onder andere de smartphone van wijlen Cotten te hacken. Tot nu toe echter met beperkt succes. Als noodgreep heeft men op de website van de onderneming een bericht geplaatst met het verzoek aan de rechtbank voor een voorlopige voorziening om de financiële belangen te beschermen. Of dat er ook van gaat komen moeten we even afwachten. De eerste hoorzitting staat in ieder geval voor vandaag op de planning.

Numrush

Reageer op artikel:
Oeps! CEO van een crypto-exchange neemt 145 miljoen dollar mee het graf in
Sluiten