Alrik de Jong
Alrik de Jong Films & Series 24 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Censuur in The Rise of Skywalker om lesbische kus, maar niet in China

Bezoekers van de nieuwe Star Wars: The Rise Of Skywalker zien in Singapore niet twee vrouwelijke personages kussen. In het Aziatische land is de korte scène uit de film geknipt, meldt de BBC. Dat terwijl China juist LGBT-historie schrijft.

Singapore censureert Star Wars: The Rise of Skywalker om lesbische kus

In de film is kort te zien hoe twee vrouwen elkaar een zoen geven. Het is de eerste kus tussen twee mensen van hetzelfde geslacht in de hele Star Wars-franchise. Het fragment is in Singapore uit Star Wars: The Rise Of Skywalker gehaald, zodat de kijkwijzer niet aangepast hoefde te worden. Zonder de bewuste scène mogen bezoekers vanaf 13 jaar naar de film. Het is niet bekend wat de leeftijdsgrens anders zou zijn. Eerdere films met liefdesscènes tussen twee mannen waren in de bioscopen in Singapore enkel te zien voor mensen boven de 21 jaar.

Ook in de Verenigde Arabische Emiraten zou de scène uit Star Wars: The Rise of Skywalker zijn gehaald. Of Disney ook aanpassingen heeft moeten doen in andere landen is niet bekend.

Historische kus in China

Opvallend genoeg is de lesbische kus er niet uitgehaald in China. Gezien de LGBT-historie in de Chinese cinema werd dit wel verwacht. Zo haalden de films Brokeback Mountain in 2005 en Call Me By Your Name in 2017 nooit de bioscoop in China. Zelfs de geaardheid van Freddie Mercury werd verborgen gehouden in de film Bohemian Rhapsody. De lesbische kus in Star Wars: The Rise Of Skywalker is dan ook een historisch moment in de Chinese bioscoop, al duurt die maar een seconde.

Star Wars: The Rise Of Skywalker, die niet door alle recensenten enthousiast werd ontvangen, ging vorige week in première. De film van regisseur J.J. Abrams haalde afgelopen weekend wereldwijd 374 miljoen dollar op.

Lees ook: The Mandalorian-maker Jon Favreau deelt originele concept art ‘Baby Yoda’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Bron: ANP / Manners

Reageer op artikel:
Censuur in The Rise of Skywalker om lesbische kus, maar niet in China
Sluiten