Anti-Oscars: Cats scoort zes Razzie Awards als slechtste film van het jaar

Aan het einde van elkaar jaar worden er prijzen uitgereikt voor de beste films, regisseurs, acteurs en ga zo nog maar even door. Denk aan de Oscars, nog altijd een belangrijk moment in Hollywood. Maar wat gebeurt er dan met de slechtste films? Die maken kans bij de Razzie Awards.

Dat is een soort anti-Oscars, waarbij de slechtste films van het afgelopen jaar worden gekozen. Sommige acteurs en regisseurs willen er niks mee te maken hebben en negeren de uitslag volkomen, anderen kunnen er wel de humor van inzien en gaan vol zelfspot een Razzie ophalen.

Razzie Awards zonder ceremonie

Althans, normaliter is dat het geval. Wegens het Coronavirus is de ceremonie voor dit keer namelijk afgelast. Dat betekent echter niet dat half Hollywood gerust adem kan halen en een jaartje ontzien wordt, want de Razzie Awards zijn alsnog gewoon uitgereikt. Zonder ceremonie, digitaal.

Vaak is dat nog best spannend: we zijn gewend te focussen op de hoogtepunten van elk filmjaar, maar het kiezen van de slechtste film is altijd pittig. Voor de Razzie Awards van 2020 was dat echter niet zo moeilijk. Niet als je het jaar te pakken hebt waarin Cats uit kwam.

Cats: de slechtste film van 2019

Een peperdure speelfilm met een sterrencast waar je U tegen zegt, die… volkomen flopte. Van de angstaanjagende en belabberde CGI tot het gedoe met updates die naar bioscopen werden verstuurd om de film te verbeteren: Cats kun je gerust een mislukking noemen.

Je raadt het al: de musicalfilm van Tom Hooper is dit jaar de grote ‘winnaar’ geworden bij de Razzie Awards. Cats heeft namelijk maar liefst zes Razzies in de wacht gesleept. Een dubieuze eer.

De geflopte blockbuster heeft de prijs voor slechtste film, slechtste mannelijke bijrol (James Corden), slechtste vrouwelijke bijrol (Rebel Wilson), slechtste script, slechtste regisseur (Tom Hooper) en slechtste combo. Met die laatste categorie doelt men op de slechtste contaminatie van acteurs.

Dans ontsprongen

En de prijzen voor slechtste mannelijke en vrouwelijke acteur? Die dingen naar respectievelijk John Travolta (The Fanatic & Trading Paint) en Hillary Duff (The Haunting of Sharon Tate). Die dans heeft de musicalfilm nog ontsprongen.

En laten we eerlijk zijn, er zijn vast vele (kleinere) films uitgekomen die als je het sec bekijkt slechter waren dan Cats. Maar met al die marketingfanfare, zo’n cast en een enorm budget is het absoluut de terechte ‘winnaar’ van de Razzie Awards.

Reageer op artikel:
Anti-Oscars: Cats scoort zes Razzie Awards als slechtste film van het jaar
Sluiten