Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 7 feb 2020
Leestijd: 2 minuten

Netflix recensie: Castle in the Sky is een betoverende animatieklassieker

Sinds begin februari staan er zeven pareltjes van Studio Ghibli op Netflix. Dat is een legendarische animatiestudio die terecht vaak de Disney van Japan genoemd wordt. De droomachtige en kleurrijke fantasiewerelden die ze afleveren zijn zeer geliefd.

Castle in the Sky

Grootmeester Hayao Miyazaki wordt door vrijwel elke animator en regisseur van Disney, Pixar en Dreamworks genoemd als grote inspiratiebron.

Castle in the Sky uit 1986 is een meeslepend avontuur over een luchtschip dat wordt aangevallen door piraten. De bewusteloze Sheeta valt uit het schip, met een magische hanger in haar bezit. Ze valt in de armen van Pazu, een arme jongen die niet weet wat hem overkomt.

Al snel krijgt ze zowel luchtpiraten als het leger achter zich aan. De hanger blijkt namelijk de magische sleutel tot het legendarische koninkrijk Laputa te zijn, een luchtkasteel op een zwevend eiland. Je merkt het al: Castle in the Sky zit vol fantasie.

Het museum in

Dankzij de schitterende animatie en achtergronden die zo in een museum opgehangen kunnen worden wordt je direct in de magische droomwereld van Studio Ghibli gezogen. Vrijwel elk shot is een feest voor het oog, en de haast kinderlijke verwondering die Miyazaki teweeg brengt zorgt voor aandoenlijke magie waardoor je even de rest van de wereld vergeet.

Studio Ghibli Castle in the Sky
Bron: Studio Ghibli Bron: Studio Ghibli

Castle in the Sky komt uit 1986, en heeft dus niet de moderne technieken en haarscherpe beelden die de Pixars van deze wereld wel op je beeldscherm toveren. Ook zou je de film simpel kunnen noemen, kinderachtig haast.

Beeldschone eenvoud

Maar beide factoren maken Castle in the Sky juist een meesterwerk: de Japanners van Studio Ghibli hebben geen technische opsmuk of tierelantijntjes nodig om hun verhaal te vertellen. De resulterende beeldschone eenvoud is een must-watch voor iedereen.

Een kunstwerk dat je nu op Netflix en Cinemember in zijn volle glorie kunt bewonderen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Netflix recensie: Castle in the Sky is een betoverende animatieklassieker
Sluiten