Raoul Vries
Raoul Vries Life 11 mei 2017

Manners Coaching: wat wil ik nu echt in mijn carrière?

Als ambitieuze man kun je tegen uitdagingen aanlopen in je carrière en privéleven. Uitdagingen waarin jij jezelf tegenkomt en waarbij je wellicht professionele coaching kunt gebruiken. Daarom slaat Manners de handen ineen met Raoul Vries, coach van Moedige Mannen Coaching en gespecialiseerd in het begeleiden van mannen in hun carrière, privéleven en relatie. Vandaag focussen wij op je werk met de centrale vraag: wat wil ik nu echt in mijn carrière?

Wat wil ik nu echt in mijn carrière?

Je bent net afgestudeerd of je staat aan het begin van je carrière. Je bent jong, je barst van de energie en de wereld ligt aan je voeten. De mogelijkheden zijn eindeloos. Wat ga je nu doen? Het is heel aantrekkelijk om je mee te laten slepen in deze energie en de kansen die je geboden worden. Maar kom je dan waar je wil zijn? Het antwoord is simpel: nee.

Stuurloos

Ik zal mijn eigen verhaal als voorbeeld nemen. Na negen jaar succesvol marketing te hebben gestudeerd was ik klaar om de arbeidsmarkt te betreden. Ik was een expert in de marketing en tijdens de hoogtijdagen in 2008, vlak voor de financiële crisis, waren mijn kansen talrijk. Ik had niet echt een plan, behalve dat ik wilde werken in de marketing. Na heel wat sollicitatiegesprekken besloot ik aan de slag te gaan bij een private equity bedrijf. De sollicitatiegesprekken liepen goed. Ik had een ‘klik’ met de directeur, ze boden een mooi inkomen en ze deden ook nog iets met duurzaamheid.

Mannen die een succes- en betekenisvolle carrière hebben, kennen een aantal overeenkomsten: ze weten wie ze zijn, wat ze willen en stellen doelen en een missie.

Echter in recordtempo kwam ik erachter dat het snelle grijze wereldje van private equity niet bij mij paste, de functie mij niet echt beviel en de directeur toch anders in elkaar stak dan ik dacht. Na twee jaar besloot ik te vertrekken en ging ik op zoek naar een nieuwe uitdaging. Ik had een afspraak met mijzelf gemaakt dat ik dit keer zou kiezen voor een bedrijf en functie die bij mij zouden passen. Na een aantal maanden solliciteren had ik vervolgens weer een goed gesprek, een ‘klik’ met een directeur en ze boden weer een goed inkomen. Helaas was het weer een branche waar ik weinig affiniteit mee had en dezelfde soort functie. Het gevolg was dat ik ook daar ontslag heb genomen en een radicale carrièreswitch richting coaching en psychologie heb gemaakt.

In het verleden liet ik mij veel leiden door wat er ‘op mijn pad kwam’. Ik had geen specifiek doel of missie en ik liet de touwtjes vieren. Ik merkte dat als ik het laat liggen, iemand anders het oppakt en dan verloopt mijn carrière volgens iemand anders zijn regels. Niet een situatie waar je graag in wil zitten. Kan het ook anders? Jazeker! Mannen die een succes- en betekenisvolle carrière hebben, kennen een aantal overeenkomsten: ze weten wie ze zijn, wat ze willen en stellen doelen en een missie. Het begint bij het weten wie je bent. Want als je niet weet wie je bent, hoe weet je dan waar je naartoe gaat?

Wie ben ik?

Het lijkt een makkelijke vraag: wie ben ik? De meeste mannen zullen bijvoorbeeld zeggen marketeer, advocaat, elektricien, vader, zoon, partner, etc. Dit is niet wie je bent, maar wat je doet en de rollen die je aanneemt. Vaak vertellen mensen wat ze doen in plaats van wie ze zijn, terwijl eigenlijk het omgekeerde het geval is. Simon Sinek is met dit idee wereldberoemd geworden. Hij heeft onderzoek gedaan naar leiders en wat deze leiders succesvol maakt. Uit zijn onderzoek blijkt dat succesvolle leiders werken vanuit ‘waarom’ (intrinsieke motivatie), vervolgens naar het ‘hoe’ (het proces) en uiteindelijk naar het ‘wat’ (het product/de output). Mensen volgen deze leiders dan ook om wie ze zijn en niet zozeer om wat ze doen.

Dat is natuurlijk allemaal leuk en aardig om te weten, maar hoe kom je erachter wie je bent? Om hierachter te komen is het belangrijk om de tijd te nemen voor jezelf. Waarschijnlijk voel je in het begin van je carrière de urgentie om aan de slag te gaan en jezelf te bewijzen. Het loont altijd om eerst de tijd nemen voordat je in je carrière duikt of de volgende stap maakt. Het is goed om na te denken wat de rode lijn in je leven is. Welke thema’s komen elke keer weer terug, waar beleef je plezier aan nu en toen?

Je kunt dit bijvoorbeeld grafisch doen door een mindmap te maken van alle domeinen van je leven, zoals werk, gezin, familie, hobby’s, vrienden, studie, etc. Vervolgens kun je erbij zetten wat je belangrijk vindt in elk domein. Wat ook vaak verfrissend werkt is praten (mailen kan ook) met de mensen om je heen: familie, vrienden en collega’s. Vraag wat zij waarderen in jou en waarom zij ervoor kiezen met jou om te gaan. Vaak komen hier overeenkomsten uit die je op het spoor kunnen brengen van een deel waar je zelf geen of weinig zicht op hebt.

Stel jezelf de volgende vraag: ‘Hoe zou je ideale baan eruit zien als je morgen op zou staan en alle blokkades en problemen zouden verdwenen zijn?’

Uiteraard zou je ook een coach kunnen raadplegen die met jou op verkenning gaat en samen met jou jezelf gaat ontdekken. Wanneer je meer zicht hebt op wie je bent en wat je motiveert is de ‘wondervraag’ een goede oefening. Stel jezelf de volgende vraag: ‘Hoe zou je ideale baan eruit zien als je morgen op zou staan en alle blokkades en problemen zouden verdwenen zijn?’ Laat je fantasie volledig de vrije loop. Denk bijvoorbeeld aan wat voor soort functie, wat voor type leidinggevende, inkomen, branche, grootte van het bedrijf, bedrijfscultuur, etc. Alles wat voor jou van belang is. Probeer de vraag zo specifiek mogelijk te beantwoorden. Het antwoord op deze vraag helpt je op twee manieren: het geeft richting aan je carrière en je komt erachter wat jij belangrijk vindt in je carrière.

Voor mij was het vinden van mijzelf een keerpunt in mijn carrière. Ik kan nu werk doen dat bij mij past en ik heb een duidelijke missie die ik goed kan uitdragen. Dit betekent niet dat het makkelijker is, het is op bepaalde vlakken zelfs moeilijker. De beloning is echter vele malen groter. De belangrijkste tip: ontdek eerst jezelf voordat je in je carrière duikt!

Jezelf kennen is mooi, maar hoe zet je dat vervolgens in om succesvol te worden in je carrière? In mijn volgende artikel zal ik daar meer over vertellen. Wil je de andere artikelen van Raoul teruglezen? Klik dan hier.

Wil je na het lezen van dit artikel echt kennismaken met Raoul? Op 16 mei geeft Raoul de lezing Man 2.0 in Alkmaar. Klik hier voor meer informatie.

Ik ben Raoul Vries eigenaar/mannencoach van Moedige Mannen coaching en blogger. Mijn missie is mannen ondersteunen in hun persoonlijke ontwikkeling zodat zij het beste uit hun leven kunnen halen. Dit doe ik door mannen te coachen op het gebied van werk/prive balans, carrière, zingeving en omgaan met stress en burn-out. Tevens blog ik tweewekelijks over persoonlijke ontwikkeling en geef ik lezingen en workshops. Wil jij ook jezelf verder ontwikkelen of wil je meer lezen over wat ik doe? Bekijk dan mijn website Moedige Mannen.

Reageer op artikel:
Manners Coaching: wat wil ik nu echt in mijn carrière?
Sluiten