Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Geld & Carrière 3 apr 2020

7 carrière-lessen die je uit de serie Breaking Bad kunt halen

Ben jij – net als wij – Breaking Bad-fan van het eerste uur? Dan weet je vast dat de serie méér is dan een paar gewelddadige drugsdealtjes alleen. Zo geeft de serie ook onbewust heel wat carrière-advies mee. Goede reden om alles gewoon nog een keer te kijken.

Naast heel veel dingen die je juist niet moet overnemen, zit er nog behoorlijk wat carrière-advies verstopt in de verhaallijnen van Breaking Bad. Niet alleen van Walter White, maar ook van Gustavo Fring kun je wat leren.

5 carrière-lessen die je leert van Breaking Bad

Vooral voor mensen die zelf iets ondernemen ,zijn de carrièrelessen uit Breaking Bad relevant.

1. Alles draait om kwaliteit

Beeld je in dat Jesse en Walt een product van gemiddelde kwaliteit zouden aanbieden, zouden ze dan nog hetzelfde succes hebben? Nope. Walt verkocht de meest pure meth op de markt en die kwaliteit lokte heel wat klanten.

Carrière-les 1: alles begint bij het aanbieden van een product of service waar klanten maar niet genoeg van kunnen krijgen.

2. Onderschat de waarde van je merk niet

‘The blue stuff’ is Walts onmiskenbare handelsmerk. Door de term ‘the blue stuff’ weet je onmiddellijk dat je het beste van het beste krijgt.

Carrière-les 2: zodra je een top-notch product van kwaliteit hebt gevonden, is het tijd om manieren te vinden om je van de rest van de markt te onderscheiden. Wat wordt jouw handelsmerk? Hoe zullen klanten jouw product uit de rest van de producten kunnen herkennen?

3. Je bent wie je zegt dat je bent

Walter White maakt in Breaking Bad op verschillende manieren duidelijk dat hij geen katje is om zonder handschoenen aan te pakken. Denk maar aan de scène waarin hij de confrontatie aangaat met drugsbaron Tuco.

Carrière-les 3: het maakt niet uit of de wereld rondom jou je serieus neemt of niet. Geloof in je eigen potentieel en gedraag je alsof je het al gemaakt hebt in het leven. Enkel zo zal de wereld je geloven.

4. Er is altijd een oplossing

Als er iets is waar we bewondering voor hebben, is het wel Walts vermogen om onverwachte problemen om te lossen. Van ontvoerd zijn in de woestijn en weten te ontsnappen tot bewijsmateriaal op vakkundige manieren verwijderen: Walter White gaat altijd tot het uiterste.

Carrière-les 4: hoeveel uitdagingen er ook op je pad zullen komen, er zijn altijd mogelijke oplossingen. Ofwel verlies je de hoop en geef je op, ofwel zoek je een creatieve manier om de uitdagingen aan te gaan. It’s up to you!

5. Weet waarom je het allemaal doet

De drijfveer van Walter White is duidelijk: zijn familie onderhouden en dure kankeroperaties betalen. Al geldt dat vooral voor de eerste seizoenen.

Carrièreles 5: weet op elk moment waarom je doet wat je aan het doen bent. Zolang dat niet duidelijk voor je is, heeft het geen zin om zoveel tijd en energie in je business te stoppen. Wat is jouw driving force?

6. Blijf altijd kalm

Dan een les die je kunt leren van Gustavio Fring, de kartelbaas uit Breaking Bad met Los Pollos Hermanos als witwasketen. Hij blijft altijd kalm, hoe paniekerig de situatie ook is.

Carrière-les 6: als het op crisismanagement aankomt, is het zaak om niet in paniek te raken en nog steeds weloverwogen beslissingen te nemen.

7. Luisteren

Dan nog een lesje van Gustavo Fring. Deze man barst van de zelfdiscipline, calculeert alles in en maakt de beste beslissingen. Maar als je goed op hem let, zie je dat hij ook naar anderen luistert en waar nodig wat van anderen aanneemt.

Carrière-les 7: denk niet dat je de wijsheid in pacht hebt en luister naar anderen en neem eens wat aan. Dit kan jouw beslissingen ten goede komen.

Thanks Walter White en Gustavio Fring en voor deze geweldige carrière-adviezen.

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, besparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Meer over werk? De carrière van Kobe Bryant (1978-2020) in 24 iconische foto’s

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
7 carrière-lessen die je uit de serie Breaking Bad kunt halen
Sluiten