Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 8 apr 2020

5 carrière-adviezen van Bill Gates die je niet op school leerde

Als iemand een indrukwekkende carrière heeft opgebouwd, is dat Bill Gates wel. Terwijl zijn eerste bedrijf flopte en hem schulden opleverde, wist hij met Microsoft de wereld te veroveren. Van hem willen we wel wat carrière-adviezen aannemen.

Zijn succes zorgde ervoor dat Bill Gates al zo’n 25 jaar de rijkste man op aarde is, een titel die tussendoor welgeteld één jaar moest afstaan aan Jeff Bezos. Maar interessanter dan het geld zijn de wijze lessen van de techmiljardair en filantroop.

Carrière-adviezen van Bill Gates

De carrière-adviezen van Bill Gates leer je niet op school, maar zijn des te waardevoller. We zouden zeggen: neem alvast een abonnement op de bibliotheek en heb vooral een beetje geduld.

1. Lees veel

In de Netflix-documentaire Inside Bill’s Brain zien we dat Gates altijd een tas vol boeken met zich meesleept. Dit doet hij, omdat hij altijd wil blijven leren. Hij leest minstens vijftig boeken per jaar. Elk boek leert hem iets nieuws of biedt hem een ander perspectief dat tot nadenken zet.

“Reading fuels a sense of curiosity about the world, which I think helped me drive me forward in my career.”

Boekentips van Gates? Dit waren zijn favoriete boeken van 2018

2. Wees geduldig

De fout die veel van ons tegenwoordig maken is dat we overnight success willen. Dat is onmogelijk, benadrukt Bill Gates. Voordat hij Microsoft begon, richtte hij een ander bedrijf op met Paul Allen dat compleet flopte en hem in de schulden bracht.

Je zal echt niet aan het begin van je carrière CEO van een multinational zijn of een ton per jaar verdienen. Je moet het écht verdienen: door je te bewijzen aan jezelf en aan anderen.

“Patience is a key element to success.”

3. Omarm falen

“Het is helemaal oké om de successen te vieren”, zegt Bill Gates. “Maar het is belangrijker om de lessen van mislukkingen tijdens je carrière te leren.” Het grote verschil tussen mensen die het ver schoppen en mensen die niet zo succesvol worden als ze zouden willen, is hun mindset. De tweede groep heeft een fixed mindset. Ze zijn bang om te falen en grijpen daardoor kansen niet aan.

Mensen als Bill Gates hebben een growth mindset. Zij snappen dat je meer leert van falen dan van succes. Met zo’n mindset zie je eerder mogelijkheden, uitdagingen en kansen dan problemen waar je niets aan kunt veranderen.

“Success is a lousy teacher. It seduces smart people into thinking they can’t lose.”

Lees ook: Dit is de dagelijkse routine van Bill Gates, de rijkste man ter wereld

4. Neem risico’s

Durf uit je comfortzone te stappen, tijdens je carrière en daarbuiten. Doe dingen waar je nerveus van wordt. Blijf niet hangen op een plek waar je ongelukkig wordt. En is het altijd je droom geweest te ondernemen? Word dan je eigen baas.

“If you don’t build your dream, someone else will hire you to build theirs.”

5. Vergelijk jezelf niet met anderen

Nog zo’n valkuil: heb vertrouwen in jezelf en jouw pad, en vergelijk jezelf niet met anderen. We weten dat het ons tegenwoordig door social media wel heel makkelijk wordt gemaakt om onszelf te vergelijken. Iedereen lijkt gelukkig te zijn, veel vrienden te hebben, rijker dan jou te zijn en een droombaan te hebben. Maar onthoud: je ziet daar niet the ugly side.

“Don’t compare yourself with anyone in this world…. if you do so, you are insulting yourself.”

Ook interessant: Deze 10 voorspellingen maakte Bill Gates in 1999 – het is eng hoe erg ze kloppen

WorkJuice deelt dagelijks praktische tips en tricks op het gebied van carrière en geld. Of dat nou gaat om solliciteren, sparen of productiviteit – zodat je elke dag weer 1 procent bent gegroeid ten opzichte van de dag ervoor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5 carrière-adviezen van Bill Gates die je niet op school leerde
Sluiten