Noah Korevaar
Noah Korevaar Disney+ 7 nov 2019
Leestijd: 3 minuten

Koerswijziging: hoe Disney Star Wars gaat redden met Carrie Fisher

Disney en Lucasfilm hadden grote plannen voor Leia Organa in Star Wars: The Rise of Skywalker. Door het overlijden van Carrie Fisher einde 2016 kwamen die plannen echter op losse schroeven te staan. De studio moest het haast onmogelijke doen: beelden bij elkaar schrapen, het verhaal last-minute wijzigen en toch op een bevredigende wijze alle losse eindjes aan elkaar knopen.

Carrie Fisher als Jedi

Volgende maand gaan we ontdekken of ze dat gelukt is. We weten al dat J.J. Abrams alsnog Leia terug laat komen in de film, maar haar originele rol was veel groter. Dat weten we nu door Todd Fisher, de broer van Carrie Fisher.

Volgens hem was het de bedoeling dat Leia een volledige Jedi zou gaan worden, met lightsaber en al. Zij zou de grote payoff worden van de complete trilogie, en daarmee eigenlijk van de decennia oude Skywalker saga.

We wisten al dat ze de Force tot haar beschikking heeft. Niet alleen dankzij de boeken, maar ook in de films hebben we haar de Force zien gebruiken. In Return of the Jedi voelde ze bijvoorbeeld dat haar broer Luke nog leefde na de vernietiging van de tweede Death Star. En vergeet The Last Jedi niet, waar ze op (een vaak belachelijk gemaakte) door de ruimte vloog.

Een Leia die rondrent met een ligthsaber zien de fans dan ook wel zitten. Lucasfilm president Kathleen Kennedy onthulde onlangs al dat Carri Fisher vond dat ze de hoofdrol verdiende in de derde film. The Force Awakens draaide immers vooral om Han Solo, en Luke Skywalker kreeg de hoofdrol in The Last Jedi.

Kennedy en Lucasfilm waren het er dan ook mee volledig mee eens, maar helaas gooide het ‘echte leven’ roet in het eten. Todd Fisher, haar broer dus, merkt tevens op dat ze in Rise of Skywalker ongeveer even oud zou zijn als Alec Guinnes toen hij een oude Obi-Wan Kenobi speelde in A New Hope. Een waardig einde voor Leia Organa past dus precies in het rijtje en maakt het cirkeltje rond op een cliché manier die perfect bij Star Wars past.

De oplossing

Toch besloot J.J. Abrams Fisher in de film te gebruiken, aan de hand van ongebruikte beelden uit de vorige twee films. De regisseur was dus zeer beperkt in zijn opties. Volgens Todd Fisher was er slechts acht minuten aan materiaal: “Ze hebben elk frame erbij gepakt en geanalyseerd… Vervolgens hebben ze de beelden gereverse-engineered en op de juiste manier in het verhaal verwerkt. Het is bijna magie.”

Wat Fisher daarmee precies bedoelt, gaan we helaas pas volgende week ontdekken. Fans zitten niet te wachten op een CGI-feest als afsluiter van meer dan veertig jaar aan Star Wars. Volgens Fisher hoeven we nergens bang voor te zijn. Volgens hem is het een “bevredigende payoff” die aanvoelt alsof zijn zus “tegen ons allemaal praat vanuit het hiernamaals.”

Het blijft wrang dat we nooit The Rise of Skywalker gaan zien zoals de schrijvers bedoeld hadden, maar dat feit zullen fans nou eenmaal moeten accepteren. Wie weet krijgen we een strijdlustige Leia Organa als Jedi ooit nog eens te zien in de officiële boeken en comics. Die zijn immers net zo canon als de films…

?Check ook: Komt nieuwe Star Wars trilogie in handen van Marvel-helden?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Yahoo

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
Koerswijziging: hoe Disney Star Wars gaat redden met Carrie Fisher
Sluiten