Redactie
Redactie Cars 28 feb 2017

Carlos Slim wil de wereld veroveren met elektrische auto’s van Mexicaanse bodem

Na decennia van noeste arbeid voor onder andere General Motors, Volkswagen en Toyota heeft de Mexicaanse auto-industrie nu de touwtjes zelf in handen genomen. Miljardair Carlos Slim, de op drie na rijkste persoon op aarde, heeft voorzieningen opgezet om een compleet in Mexico ontwikkelde elektrische auto te produceren én aartsrivaal Donald Trump een steek onder water te geven.

Tijdens de presidentsverkiezingen gaf Trump al aan dat de Mexicanen ‘banen stelen’ van Amerikanen door grote bedrijven, voornamelijk autofabrikanten, de grens over te trekken. Nadat hij de troon innam, scoorde hij een grote overwinning door Ford binnen de landsgrenzen te houden. Carlos Slim wil nu laten zien dat de Mexicanen het ook prima zelf kunnen.

Zijn plan?

Wat gaat Slim doen? Samenwerken met de Grupo Bimbo, de grootste bakkerij ter wereld. Ja, je leest het goed. De Grupo Bimbo wil graag een hapje mee-eten van het vers gebakken brood van Slim. Al eerder ontwikkelden de twee samen een volledig elektrische bestelbus waarmee de broden worden rondgebracht. De voertuigen, die gebouwd werden in Slim’s fabrieken van Giant Motors en Moldex, kennen gretig aftrek bij andere distribueerders. Nu slaan de bakker en de Telecom-miljardair opnieuw de handen ineen. Ditmaal willen ze het groots aanpakken.

Succes of faal

Heeft het project kans van slagen? Alejandro Salas, automobiliteit-analyst voor Mexico Business Publishing, denkt van wel. Volgens hem profiteert Carlos Slim van jaren aan investeringen in de auto-industrie vanuit het buitenland. Daarbij wemelt het van de juiste mensen en is alle kennis ruimschoots aanwezig binnen de Mexicaanse grenzen. ‘Carlos wil laten zien dat Mexico op eigen benen kan staan en wil meedoen met de grote jongens. Ook op het gebied van innovatie wil hij een stempel drukken die de wereld nog niet kent vanuit Mexico.’

Of dit megaplan in de hand is gewerkt door de controversiële keuzes van Trump, wil de analyst niet zeggen. ‘Maar het helpt natuurlijk wel. Hoewel het niet makkelijk gaat worden voor Slim, gezien Trump enorme invoerrechten wil gaan rekenen voor goederen vanuit Mexico. Laat Amerika nou precies de grootste afzetmarkt zijn. Daarbij staat ‘m nog een grote uitdaging te wachten: het netwerk aan oplaadpunten is nog verre van compleet in Mexico.’

Het wordt een bittere pil, zoveel is duidelijk. We moeten het de 50 billion man nageven: lef heeft ‘ie wel. Nu nog hopen dat hij ook smaak heeft; een waardige Tesla-concurrent zou immers voor interessante ontwikkelingen kunnen zorgen.

Reageer op artikel:
Carlos Slim wil de wereld veroveren met elektrische auto’s van Mexicaanse bodem
Sluiten