Pim Jansen
Pim Jansen Gezondheid 9 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit mineraal is essentieel voor je hart: een cardioloog legt uit waarom

Popeye had niet alleen flinke spieren, maar ook een gezond hart. Tenminste, daar mogen we vanuit gaan. Zijn favoriete maaltijd spinazie is namelijk een goede bron van magnesium, een mineraal dat een goede invloed op je hartgezondheid heeft, aldus een Amerikaanse cardioloog.

Ons lichaam gebruikt het mineraal magnesium voor onder andere de vorming van bot en spieren. Een essentieel mineraal waar je genoeg van binnen moet krijgen.

De invloed van magnesium op je hart

Nu blijkt dat magnesium ook een grote rol speelt bij het ontspannen van het hart. Het hart trekt continu samen, en ontspant dan weer. Dat horen en voelen wij als een hartslag.

Volgens Amerikaans cardioloog Sunny Vikrum Malhotra helpt magnesium bij dit proces, omdat dit mineraal het transport van elektrolyten naar het hart vergemakkelijkt. Ze vertelt in dit interview dat het mineraal daarom een essentiële rol speelt in het gezond houden van het hart.

Verband tussen hartritmestoornissen en koffie? Onderzoek legt uit

Dit zien we ook terug als we kijken naar de symptomen van een magnesiumtekort. Een tekort aan magnesium herken je aan algehele lusteloosheid of vermoeidheid, spierkrampen en in het meest extreme geval hartritmestoornissen. Het feit dat hartritmestoornissen in dit lijstje staat, geeft aan dat magnesium inderdaad in verbinding staat met het functioneren van het hart.

Doordat magnesium in flink wat voeding zit, komt een groot tekort aan dit mineraal in Nederland gelukkig niet vaak voor. Echter wordt maar 20 tot 60 procent van dit mineraal in de voeding opgenomen via je dunne darm. Hoe meer er in de voeding zit, des te lager het percentage dat je lichaam opneemt.

Zo krijg je genoeg magnesium binnen

Meer magnesium binnenkrijgen? Grijp dan niet meteen naar supplementen, want veel verschillende voedingsmiddelen bevatten dit mineraal. Op de website van het Voedingscentrum lees je dat de grootste bronnen van magnesium volkorenbrood en andere volkoren graanproducten, groente, noten, melk en melkproducten en vlees zijn. Ook voldoende water drinken kan meehelpen met je magnesiuminname.

https://www.manners.nl/water-drinken-belangrijk-hoeveel-per-dag-formule/

Een concreet voorbeeld: een maaltijd met spinazie, vis, een bron van volkoren koolhydraten en een handje noten is een lekkere én magnesiumrijke maaltijd.

Zorg ervoor dat je niet té veel magnesium binnenkrijgt. Dit kan gebeuren als je kiest voor magnesiumsupplementen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium is 350 milligram voor mannen. Check dus altijd of je dat aantal al uit je voeding haalt. Kies je toch voor magnesiumsuppletie, zorg er dan voor dat ze geen te grote hoeveelheid van het mineraal bevatten. Een overschot kan zorgen voor vervelende klachten als diarree en buikkrampen.

https://www.manners.nl/is-koffie-gezond/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
Dit mineraal is essentieel voor je hart: een cardioloog legt uit waarom
Sluiten