Noah Korevaar
Noah Korevaar Films & Series 15 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

Petitie om Brie Larson als Captain Marvel te ontslaan bereikt mijlpaal

Het internet kan ervoor zorgen dat films vanuit het niks uitgroeien tot een miljardensucces, maar de keerzijde is dat de miljoenen fans zich ook opeens tegen je kunnen keren.

Disney weet er alles van, sinds het controversiële The Last Jedi en sinds kort ook The Rise of Skywalker. Nu moet Brie Larson het vanwege haar rol als Captain Marvel ook ontgelden.

Petities

Fans die het niet eens zijn met de gemaakte keuzes van grote filmstudio’s laten dat ook luid en duidelijk merken online.

Een vast onderdeel van de onvermijdelijke online ophef rondom Marvel en Star Wars films zijn de petities. Fans eisen maar al te graag onrealistische en onredelijke aanpassingen of zelfs compleet opnieuw gemaakte films, waar men ook massaal een handtekening onder zet.

Het verleden leert ons dat dergelijke initiatieven zelden iets uithalen, maar toch hebben we weer een nieuwe te pakken.

Marvel fans vs. Brie Larson

Je zou denken dat Brie Larson ondertussen wel geaccepteerd zou zijn door zelfs de meest diehard fans, na haar debuut in Captain Marvel en Avengers: Endgame. Toch blijft de kritiek op haar rol continu weer opborrelen.

De actrice gaf tijdens interviews al aan dat ze zelf trolls negeert, en Rotten Tomatoes moest zelfs zijn algoritme aanpassen nadat boze fans de score van Captain Marvel probeerden te saboteren.

Brie Larson Captain Marvel Avengers
Brie Larson in Captain Marvel Bron: Marvel Studios

‘Social justice’

De afgelopen week dook er een petitie op om Brie Larson te vervangen in het Marvel Cinematic Universe, en dus een andere actrice voor de rol van Carol Danvers te casten. Niet omdat Larson slecht acteert, maar in de naam van social justice.

“Brie Larson moet van haar rol afzien om te bewijzen dat ze een bondgenoot is van sociale rechtvaardigheid en ervoor zorgen dat een lesbische vrouw van kleur de rol speelt. Laat Monica, de originele vrouwelijke en zwarte Captain Marvel, de rol spelen, in plaats van de witgewassen personages van de heteroseksuele, blanke mannen die Disney runnen. Ze heeft nog geen geld geschonken aan een ander goed doel dan The Motion Picture and Television Fund Foundation en het is tijd voor haar om te laten zien dat ze ook de daad bij het woord voegt. ”

Complete onzin en toxic fans

De petitie is op meerdere manieren compleet belachelijk. Ten eerste bestaat Monica Rambeau, de tweede Captain Marvel, al in het Marvel Cinematic Universe. Sterker nog, geruchten wijzen erop dat ze in actie gaat komen als Photon/Pulsar, een superheldin uit de comics.

Bovendien is het compleet krankzinnig om op deze manier te eisen dat een acteur of actrice zijn of haar grootste rol ooit laat vallen. Een vraagteken zetten bij haar donaties en namens alle fans eisen dat ze laat zien dat ze echt het goede voor ogen heeft is precies een voorbeeld van hoe toxic fandom op het internet kan zijn. Toch heeft de petitie bijna zijn streefdoel bereikt: 30.000 handtekeningen.

Disney zal zich er niet zo druk om maken. Kevin Feige, de architect van het Marvel Cinematic Universe, noemde moderne internetcultuur niet voor niks onlangs nog een regelrechte hell pit.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Petitie om Brie Larson als Captain Marvel te ontslaan bereikt mijlpaal
Sluiten