Alrik de Jong
Alrik de Jong | LinkedIn Life 2 nov 2020

Trumps ‘dictatoriale’ campagnefilm lijkt op 1984, Star Wars en andere films

Een campagnefilm van Donald Trump, die tijdens een rally in Michigan werd vertoond, is een bron van memes geworden. Zo wordt de video vergeleken met het dystopische 1984, de verfilming van de gelijknamige roman van George Orwell uit 1949. Ook Star Wars komt voorbij.

Waar Donald Trump de energie vandaan haalt, is onbekend. Feit is dat hij vlak na zijn corona-quarantaine alweer als een Tasmaanse duivel door Amerika raasde om bijeenkomsten, de zogeheten rally’s, te organiseren. Dat doet hij op zijn Trumps: groots, meeslepend en huiveringwekkend. Vorige week streek hij neer in Michigan, waar een korte film werd getoond in het klassieke genre propaganda.

Campagnefilm bij rally Donald Trump

Terwijl fans op het Capitol Region International Airport nabij Lansing, Michigan wachtten op Donald Trump, begon een gitarist het volkslied te spelen en werd er op twee grote schermen een campagnefilm afgespeeld. De video begint met een close-up van de Amerikaanse president. “Wat er echt toe doet, is niet welke partij onze regering controleert, maar of onze regering wordt gecontroleerd door de mensen.”

Terwijl hij verder gaat met zijn toespraak, worden beelden van Nancy Pelosi, Joe Biden en andere democraten afgewisseld met afbeeldingen van fabrieken, luchtmachtvliegtuigen en soldaten met een doodskist. “Te lang heeft een kleine groep mensen in de hoofdstad van ons land de vruchten geplukt van de regering, terwijl burgers de kosten hebben gedragen. Het etablissement beschermde zichzelf, maar niet de inwoners van ons land. Dat verandert allemaal, hier en nu”, vervolgt de Donald Trump. In de campagnefilm wordt ook het nummer End van Linkin Park gebruikt, ondanks dat de band dit afgelopen juni verboden heeft.

Video doet denken aan duistere scènes in films

De dystopische achtergrondsfeer, de leider en zijn juichende volgelingen en de propaganda hebben tot huivering en memes geleid. Mensen vergelijken de campagnefilm met duistere scènes uit films. De een denkt aan een rekuteringsvideo van het Galactische Keizerrijk, de dictatoriale regering in de Star Wars-saga. Anderen vergelijken de film van Donald Trump met 1984 van George Orwell, die letterlijk schreef: ‘A people that elect corrupt politicians, imposters, thieves and traitors are not victims, but accomplices’. Ook de propagandafilm uit Hunger Games wordt erbij gehaald en als je door Twitter scrolt kom je nog meer vergelijkingen tegen. Een compilatie.

Star Wars

1984

Hunger Games

Check ook: 7 Netflix-documentaires die je vóór de Amerikaanse verkiezingen moet kijken

Reageer op artikel:
Trumps ‘dictatoriale’ campagnefilm lijkt op 1984, Star Wars en andere films
Sluiten