Jelle van Es
Jelle van Es Game 6 okt 2019

Preview: dosis nostalgie in Call of Duty Modern Warfare

We bevinden ons momenteel in het welbekende gamenajaar. Dat betekent dat we nu bijna wekelijks getrakteerd worden op nieuwe games. Eén van de grotere releases is Call of Duty Modern Warfare. De multiplayer daarvan hebben we al kunnen ontdekken. Nu zijn we in Londen geweest om daar ook de singleplayer te bekijken.

Want in tegenstelling tot Call of Duty Black Ops 4 kent Call of Duty Modern Warfare wel een traditionele singleplayermodus. Daarin wordt geen rekening gehouden met hetgeen dat is gebeurd in de oudere Modern Warfare-games, aangezien deze 2019-editie een reboot van de serie is. In het verhaal draait het om een nieuwe terroristische groep die over de wereld aanslagen pleegt. Het is aan de speler om met oude bekenden en nieuwe helden de wereld over te reizen en te voorkomen dat de ellende nog groter wordt.

Official Call of Duty®: Modern Warfare® – Story Trailer

On October 25th, when the world is threatened, you’ll have to get your hands dirty so the world stays clean. In a desperate mission, Captain Price and the SAS will partner alongside the CIA and the Urzikstani Liberation Force to retrieve stolen chemical weapons.

Captain Price is terug in Call of Duty Modern Warfare

Een oude bekende is Captain Price, die in de oude Modern Warfare-games een belangrijke rol speelde. Je speelt niet met hem, maar in veel missies staat hij je wel bij. Eén van die missies neemt je mee naar Londen. Daar val je met Price een huis binnen waar terroristen nieuwe plannen maken voor aanslagen. Je bent daarbij Kyle Garrick, die uit de stad komt en niet wilt dat er nog meer ellende plaats vindt. De missie die we voorgeschoteld kregen liet zien dat de game echt even anders is dan de oude games. Het tempo is bijvoorbeeld extreem laag. Dat kan een mooie afwisseling gaan zijn op de rest van de game, waarvan ik nog altijd verwacht dat er veel actie is.

Je begint de missie in Call of Duty Modern Warfare stealthy. Met jouw team betreed je stilletjes het huis. Op de achtergrond hoor je de terroristen overleggen. Je gaat verder het huis in en komt op een donkere gang. Vanaf dat moment zet je je nightvision-camera op. Waar dat in de oude games enkel een groene filter opleverde, heb je er nu daadwerkelijk wat aan. Je ziet alles een stuk beter en ook de patches op de uniformen van jouw medestrijders lichten op. Zodoende is het makkelijker om vijand van vriend te onderscheiden. Met de nightvision aan, open je de deur naar de huiskamer, waar een tweetal mannen en een vrouw hun plannen bespreken. De mannen grijpen bij jouw binnenkomst naar de wapens en dat is het teken om het vuur te openen. Met een paar gerichte schoten leggen ze het loodje. De vrouw in kwestie is echter een ander verhaal. Zij lijkt zich over te geven, maar dat blijkt al snel een list te zijn. Ook zij wil haar wapen pakken en je af te knallen, maar gelukkig kun je dat op tijd voorkomen.

De helden van de game (Bron: Activision)

Daarmee is het verrassingselement weg, maar het gevaar nog niet. Er zijn duidelijk meer terroristen in het gebouw en zodoende ga je van verdieping naar verdieping, van kamer naar kamer, met als doel alles veilig te stellen. Meer dan eens kom je in lastige situaties terecht. Is iemand die onder het bed ligt een gevaar of iemand die zichzelf probeert te beschermen? Het antwoord daarop wordt gegeven op het moment dat je een geweer onder het bed ziet steken. En is een vrouw die een baby in haar handen heeft daadwerkelijk een onschuldige moeder? In mijn gedachten was ik bang dat ook dit een situatie met problemen kon opleveren, maar dat bleek gelukkig niet zo te zijn.

Je eindigt de missie op zolder, waar andermaal een vrouw je in een lastige situatie plaatst. Ook zij steekt bij het betreden van de kamer haar armen in de lucht. Maar wanneer ze een paar stappen naar achteren doet, moet je toch het vuur openen. Ze wil namelijk een apparaat op de tafel achter haar pakken. Nadat je haar hebt uitgeschakeld blijkt het een ontstekingsmechanisme te zijn voor haar bomvest en is het maar goed dat je haar hebt uitgeschakeld.

Vrijheidsstrijders

Met de game wil de ontwikkelaar je het gevoel geven dat er in oorlog niet een goede en een slechte kant is. Het is vaak een grijs gebied. Naast de eerder genoemde Kyle zijn er nog twee personages in de game waarmee je aan de slag gaat. Enerzijds heb je Alex, een CIA-agent die in conflictgebieden wordt geplaatst om zich daar aan te sluiten bij groeperingen, waarvan de CIA denkt dat het belangrijk is dat zij aan de winnende hand zijn. Hij sluit zich aan bij een stel vrijheidsvechters in een fictief land in het Middenoosten. Deze groep wordt geleid door ene Farah, die gebaseerd lijkt te zijn op de Koerdische vrouwelijke strijders die het onder andere op hebben genomen tegen IS. Zij wil haar land bevrijden van de bezetters en moet daarvoor zware offers leveren. Van deze twee personages hebben we overigens alleen een cutscene voorgeschoteld gekregen. Daarin zagen we de twee personages een gesprek voeren. Ook dit geeft ons weer het gevoel dat de game qua tempo ook genoeg momenten kent waarbij het er iets minder fanatiek aan toe gaat. En dat geeft hoop dat de singleplayer-ervaring van de game ook echt goed gaat zijn.

Call of Duty Modern Warfare
Alex en Farah (Bron: Activision)

Heel erg lang hoeven we overigens niet op de game te wachten. Vanaf 25 oktober is de game te halen en is dan speelbaar op de pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Reageer op artikel:
Preview: dosis nostalgie in Call of Duty Modern Warfare
Sluiten