Call of Duty Modern Warfare Multiplayer preview

Met de komst van Call of Duty 4 Modern Warfare is de wereld van games voorgoed veranderd. Die game zorgde er voor dat je in een multiplayershooter in levels omhoog kon gaan en een goede speelstijl beloond werd met killstreak-reward. Sinds die tijd is Call of Duty een grote gamereeks. Dit jaar gaat ontwikkelaar Infinity Ward terug naar de basis met Call of Duty Modern Warfare. Onlangs was ik voor die game in Los Angeles om aan de slag te gaan met de uitgebreide multiplayermodus.

Voor wie het nog niet wist: Call of Duty Modern Warfare is een reboot van de subreeks. Dat betekent dat je in het verhaal personages tegenkomt, die wellicht in de originele trilogie het leven hebben verloren. Ook kun je de evenementen uit de voorgaande games vergeten. In dit verhaal zijn die nooit gebeurd. Op die manier heeft de ontwikkelaar een schone lei om mee te werken. Eerlijk gezegd kunnen we daar op dit moment nog weinig over zeggen, maar het idee spreekt me wel aan.

De multiplayer van Call of Duty Modern Warfare

Het draaide deze keer echter om de multiplayer van Call of Duty Modern Warfare. De dag begon met een uitgebreide presentatie, waar de ontwikkelaar liet zien hoe de game qua visie en techniek in elkaar zat. Het kwam er op neer dat men veel tijd heeft besteed aan de manier waarop wapens klinken, wat voor effect het afschieten van kogels heeft op de terugslag van het wapen en hoe alles in de game draait om gameplay. Daarnaast werd duidelijk dat alle verschillende modi met elkaar verbonden zijn. Wanneer je het verhaal speelt, dan kun je daar ervaringspunten opdoen, waarmee je dingen vrijspeelt voor in de multiplayer. Op die manier moet alles minder als los zand voelen. Ook werd bekendgemaakt dat je in de multiplayer gebruik kunt maken van crossplay. Dat betekent dat jij als PS4-gamer kunt spelen met je vriend die op de Xbox One of pc speelt. Op die manier komt de community nog meer samen.

Call of Duty Modern Warfare

Het was uiteindelijk de hands-on die de trip echt interessant heeft gemaakt. Bijna vier uur lang zijn we aan de slag gegaan met de verschillende multiplayermodi die de game te bieden heeft. Daarbij heb je natuurlijk de standaard multiplayer-modus zoals je dat gewend bent van de serie, heb je Gunfight waarbij je in potjes van 2 tegen 2 speelt en heb je tot slot nog de mogelijkheid om op grote maps los te gaan. Volgens de ontwikkelaar moetje op de grootste maps straks met 64 man kunnen losgaan, maar wij speelden het in een variant met 34 spelers.

Voordat je echter het strijdtoneel betreedt, stel je in Call of Duty Modern Warfare eerst je eigen loadout samen. Deze keer gaat dat iets anders. Je hebt geen pick-10-systeem waarbij je keuzes moet maken en bepaalde dingen moet laten afvallen om andere dingen vrij te spelen. Nee, je hebt nu gewoon een hoofdwapen en een secundary, een drietal perks, een lethal en tactical grenade en dat is het wel. De keuzes die je moet maken zijn te vinden in de attachments die je meeneemt op je wapen. Voor sommige wapens heb je de keuze uit zo’n tien varianten, maar je kunt er uiteindelijk maar vijf meenemen. En voor die vijf slots heb je weer allemaal keuzes. Afhankelijk van wat je kiest schiet je harder, sprint je sneller of komen je kogels verder. Tegelijkertijd brengt elke attachment naast een voordeel ook een nadeel. Op die manier gaat het echt een tijd duren voordat je je favoriete uitrusting hebt te pakken.

Call of Duty Modern Warfare

Als je eenmaal klaar bent, dan is het tijd om de strijd aan te gaan. Daarbij ben ik begonnen met een paar potjes in de normale multiplayermodus. Zes tegen zes in Team Deathmatch en Domination. Bekende modi, maar daardoor ideaal om even te kijken hoe de game speelt. Mijn eerste gevoel zegt me dat Call of Duty Modern Warfare minder chaotisch is. De game werkt nu met killstreaks in plaats van scorestreaks. Als gevolg daarvan word de opbouw van je beloningen na elke ronde gereset en is het dus minder makkelijk om zo’n beloning te krijgen. Het voordeel daarvan is dat je tijdens het spelen niet wordt ondergespamd door allemaal airstrikes en helikopters in de lucht. Ze zijn er nog wel, zeker wanneer je te maken hebt met goede spelers, maar de balans is een stuk beter.

Daarnaast is de gameplay ook wat minder over de top. De wapens zijn modern zonder rare fratsen en de hulpdingen die je hebt zijn normaal. Opvallend is dat de minimap ontbreekt. Deze krijg je alleen te zien als er een UAV in de lucht is. Wel heb je een radar die ongeveer aangeeft waar vijanden zich bevinden, maar het is minder makkelijk om van te voren te voorspellen waar een vijand zich bevindt. Een ander punt dat mij opviel was dat ik niet al te vaak vanuit de zijkant of achterkant werd aangevallen. De keren dat ik werd afgeknald was meestal het gevolg dat ik even niet goed zat op te letten of minder snel reageerde. Kortom, het voelde gewoon goed aan.

Call of Duty Modern Warfare Gunfight en grote gevechten

Naast de gewone multiplayer-ervaring heb je ook Gunfight. Dit is een modus die perfect is om samen met een maatje te spelen. Je speelt in een team van twee spelers in een kleine arena. Het doel is om elke keer je tegenstanders af te maken. Per twee rondes wordt er gewisseld in de uitrusting. Dat betekent dat je het ene moment met een sniper losgaat en de ronde daarop met een shotgun rondloopt. Het is zodoende lekker gevarieerd en het is erg spannend. Je moet goed samenwerken om op die manier de overwinning te pakken. Dit is met name top als je naast elkaar zit. Na elke gewonnen ronde even een boksje uitdelen en tijdens het spel elkaar goed coachen. Door samenwerking kun je op die manier de tegenstander flanken en hem vanuit zijn rug afschieten. De voldoening wanneer dat lukt is groot.

Heb je liever iets groters? Dan biedt Call of Duty Modern Warfare je ook de mogelijkheid om mee te doen met enorm grote gevechten. In een interview liet men weten dat het mogelijk is om met 64 man een arena te betreden, maar dat men nog zoekende is wat werkt. In de speelsessie gingen we dan ook los meteen 10 tegen 10 en een 20 tegen 20 opstelling. Afhankelijk van de hoeveelheid spelers krijg je een arena die geschikt is voor die grootte. Het voordeel van de grotere gevechten is dat je iets minder opvalt. Op die manier kon ik mezelf de ruimte geven om hier en daar wat sneaky vanuit een gebouw vijanden af te knallen en aan mijn killstreaks werken. Daarnaast is het in het echt grote gevecht tof om met vijf man in Domination een locatie te betreden waar een punt zit dat je moet veroveren. En dat het dan lukt om na een felle strijd daar als winnaar uit te komen.

De multiplayer van de game is zodoende een mix tussen het bekende, met kleine verbeteringen en tegelijkertijd vernieuwingen op het gebied van schaal. In de uren dat ik met de game aan de slag ben gegaan, heb ik gewoon heel erg veel plezier met Call of Duty Modern Warfare gehad. Op 25 oktober komt de game uit en verschijnt dan op de pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Reageer op artikel:
Call of Duty Modern Warfare Multiplayer preview
Sluiten