Review & Tips – Call of Duty Black Ops: Cold War
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F11%2FCall-of-Duty-Black-Ops-Cold-War-review.jpg)
In de wereld van games zijn er een paar zekerheden. Daarom doel ik op gamereeksen waarvan we elk jaar een nieuw deel krijgen. De verschillende sportgames van EA vallen daar bijvoorbeeld onder, maar ook Call of Duty behoort tot de gamereeks. Vorig jaar hebben we ons enorm vermaakt met Call of Duty: Modern Warfare en nu is het de beurt aan Call of Duty Black Ops: Cold War.
De hoofdontwikkelaar van Call of Duty Black Ops: Cold War is Treyarch. Dat is de studio die ons alle games uit de Black Ops-subserie heeft gegeven. De laatste game van hen komt uit 2018 en was Black Ops 4. Die game was niet meer zo over de top als bijvoorbeeld Black Ops 3, maar wel nog een stuk sneller dan Modern Warfare. Met Call of Duty Black Ops: Cold War kom je in een setting van de Koude Oorlog terecht, waardoor de wapens die je hebt en de elementen die je in de multiplayer kan oproepen een stuk minder modern zijn.
Call of Duty Black Ops: Cold War is traditioneel qua content
Call of Duty Black Ops: Cold War brengt qua hoeveelheid content een traditionele driehoek. Deze bestaat uit een kort, maar intens hoofdverhaal, een uitgebreide multiplayer en een zombie-modus. Wie al wat langer gamet en de oude Black Ops-games heeft gespeeld, zal zich in het verhaal gelijk thuisvoelen. Je komt namelijk een aantal personages tegen die ook in de eerdere delen van de reeks zaten. Denk daarbij aan oude rotten als Woods en Mason. Dat is gewoon tof om te zien. Voorkennis van de oude games hoef je overigens niet te hebben: je rolt er zo in.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F11%2FCall-of-Duty-Black-Ops-Cold-War-5.jpg)
In het verhaal van Call of Duty Black Ops: Cold War ga je op zoek naar Perseus. Dit is een Russische spion die elke keer dat hij in beeld is gekomen de Westerse wereld heeft bedreigd. Het feit dat hij op het toneel komt, is dus slecht nieuws. Zoals een typische Call of Duty-game betaamt, reis je de wereld over op zoek naar antwoorden. De ene keer schiet je er daarbij op los met veel spektakel, terwijl je daarna juist sneaky te werk moet gaan om je doelen voor elkaar te krijgen. Er zit een goede variatie in hetgeen dat je doet. Lang is het geheel niet, maar toch is het een mooi begin om kennis te maken met de nieuwe game.
Multiplayer
Uiteindelijk blijkt al jaren dat de multiplayer van de game het onderdeel is waarvoor je de game in huis haalt. Dat geldt ook voor Call of Duty Black Ops: Cold War. De multiplayer is erg herkenbaar. Je maakt je personage aan, kiest je wapen en uitrusting en komt daarmee in de strijd terecht. Daarbij heb je de keuze uit diverse soorten modi, waardoor er voor ieder wat wils is. Door kills te maken en doelen te voltooien scoor je XP, waarmee je in levels omhoog gaat en nieuwe gear vrijspeelt. Met de wapens zelf ga je ook in levels omhoog en speel je de bekende attachments vrij. Het is bekende koek, maar het is een recept dat blijft boeien.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.manners.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2020%2F11%2Fblack-ops-cold-war-multiplayer-1.png)
Scorestreaks lopen door
Waarin Call of Duty Black Ops: Cold War vooral verschil ten opzichte van Modern Warfare is dat de score-streaks niet gereset worden wanneer je wordt afgemaakt. De punten die je verdient, blijven doortellen. Je moet wat meer kills maken om zoiets als een Spy Plane (zeg maar je UAV) te activeren, maar het lukt vaak wel, omdat je na een dood verder gaat met tellen. Op die manier is er wat minder stress, omdat je streaks niet in het water vallen en er wellicht iets minder wordt gecampt. Maar het nadeel is dat je na een paar minuten vaak al wordt doodgegooid met attack choppers en straaljagers. En deze schiet je niet makkelijk met een enkele raket uit de lucht.
Naast de standaard modi voor twaalf spelers kent Call of Duty Black Ops: Cold War ook een modus waarbij je op iets grotere maps speelt met meer spelers. Daarbij kun je ook los met voertuigen. Daarnaast heb je nog een modus voor veertig spelers: Fireteam Dirty Bomb. De veertig spelers worden in groepjes van vier verdeeld, waarbij je het doel krijgt om op een grote map punten te scoren. Dat doe je door kills te maken, maar ook door uranium te scoren en die te dumpen bij punten waar een bom wordt gemaakt. Maar als iemand jou vermoordt, dan verlies je die uranium. Het resultaat is veel actie en lekkere chaos. Daarbij is het ook goed om te weten dat je respawnt. Dat kan vanuit de lucht, maar je kunt ook bij één van jouw teamgenoten droppen. Echt een ideale modus om te proberen wanneer je gewend bent aan samenspelen in een Battle Royale-game.
De zombie-modus
Tot slot kent Call of Duty Black Ops: Cold War zoals gezegd een Zombie-modus. Ook dit is top om met vrienden te spelen. En het is ook een tikkie toegankelijker. Je kunt namelijk je custom load out die je in de multiplayer gebruikt meenemen en op die manier gelijk beginnen. Daarmee is wel een stuk van de magie van de modus verdwenen, maar geloof me, als je dit met vrienden speelt en het gaat los, dan is het gewoon top.
Qua vernieuwing is Call of Duty Black Ops: Cold War niet heel erg spannend. Maar de lol die je er toch weer mee hebt, is behoorlijk groot. De game is nu beschikbaar op alle beschikbare platformen. Liever een game met actie? Dan is wellicht Assassin’s Creed Valhalla een game voor jou.