Jelle van Es
Jelle van Es Films & Series 18 mei 2018
Leestijd: 5 minuten

Call of Duty Black Ops 4 Preview: multiplayer, zombies en een Battle-Royale modus

De Call of Duty-reeks is en blijft één van de grootste en meest populaire gameseries. Met het vorig jaar verschenen Call of Duty WWII is de vibe rondom de reeks weer helemaal positief, nadat het een paar jaar minder ging. Men was wel klaar met alle rare fratsen en blij dat het nieuwste deel kwam met ‘boots on the ground‘. Wat dat betreft bevalt Call of Duty Black Ops 4 ons enorm. Ook deze game hanteert boots on the ground (en dus geen jetpacks of wallrunnen) en dat is eigenlijk nog maar het begin.

Call of Duty Black Ops 4 slaat de singleplayermodus over

Zo ontbreekt in Call of Duty Black Ops 4 de toch wel traditionele singleplayermodus. Een duidelijke uitleg is hiervoor niet gegeven. Men heeft er in de game voor gekozen om met een Fortnite-achtige Battle-Royale modus te komen, genaamd Blackout. Het is een modus waar men op dit moment nog niet al te veel kwijt wil. Tijdens het aankondigingsevenement in Los Angeles, waar wij op uitnodiging van Activision bij waren, was het de laatste onthulling en waren er nog geen gameplaybeelden. De kans is groot dat men op een ander evenement hier meer over gaat vertellen.

Wat we wel weten is dat de game zich afspeelt op een voor Call of Duty-begrippen enorme map. Het zou gaan om een map die 1500 keer zo groot is als die van Nuketown, maar dat is natuurlijk wel één van de aller kleinste maps die in de serie is gestopt. Met de grootte is het goed om te weten dat er in de multiplayer gebruik gaat worden van voertuigen. Daarmee kun je over land scheuren, het water onveilig maken en ook het luchtruim gaan verkennen. Veel meer dan dat weten we nog niet.

Call of Duty Black Ops 4

Een ander verschil ten op zichte van vorige Call of Duty-games en wat een extra reden is dat de singleplayer-modus wordt geschrapt, is dat de Zombie-modus een stuk groter is geworden. Normaal gesproken is de Zombie-modus altijd een geinig extraatje, maar deze keer willen ze de modus een stuk interessanter maken. Zo wordt de game gelanceerd met maar liefst drie zombie-avonturen om gelijk mee aan de slag te gaan. En wordt het als Zombie-speler mogelijk om allemaal settings aan te passen. Zo kun je zelf bepalen hoe sterk je tegenstanders zijn en hoeveel schade een aanval van jou oplevert. Op die manier moet het enerzijds toegankelijker worden en kan het anderzijds weer voor extra uitdaging zorgen.

Call of Duty Black Ops 4

Hoewel de zombie-modus voornamelijk bedoeld is als een coöperatieve ervaring, is de game ook in je eentje te spelen. De andere personages in de game worden dan door de computer bestuurd en door de moeilijkheidsgraad omlaag te schroeven, ben je op die manier in staat om ver te komen. Heb je wel vrienden, maar niet al te veel tijd, dan is er een nieuwe modus genaamd Zombie Rush. Dit is een kortere speelsessie waar je gelijk in kunt stappen en los mee kunt gaan. Zo is er voor ieder wat wils.

Call of Duty Black Ops 4 Multiplayer

Toch is het de multiplayer die tijdens het evenement de meeste aandacht naar zich toe trok en uiteindelijk ook speelbaar was. Kort door de bocht is de multiplayer van Call of Duty Black Ops 4 een mix tussen Black Ops 2 en 3. Het heeft het boots on the ground-gehalte van Black Ops 2 en de speciale classes van Black Ops 3. Deze zogenaamde hero’s laden tijdens het spelen hun speciale aanval op, waarmee je dan tijdelijk een stuk effectiever bent. Waar je in Black Ops 3 willekeurig kon kiezen met welke held je speelde, daar zul je in de ranked modus van Call of Duty Black Ops 4 enkel aan de slag kunnen gaan met de held die jouw teamgenoten nog niet hebben gekozen. Als je een duidelijke favoriet hebt, zul je dus snel moeten zijn.

Het idee hierachter is dat je zo wat meer op natuurlijke wijze gaat samenwerken met je teamgenoten. Een belangrijk onderdeel daarbij is health. Normaal gesproken komt je health automatisch terug als je even niet geraakt wordt. In de multiplayer van Call of Duty Black Ops 4 krijg je alleen health terug als je jezelf met een healthpack injecteert. Wanneer je dat doet kun je even niet schieten en bovendien zit er een cooldown op deze vaardigheid. Je kunt het dus niet oneindig achter elkaar doen. Wat dat betreft is de rol van de Medic-held heel belangrijk. Hij of zij heeft de mogelijkheid om andere spelers te healen en ze zelfs meer health te geven dan zij in basis hebben. Dit is echter wel zijn speciale aanval en kan dus maar een paar keer tijdens de strijd worden uitgevoerd

Call of Duty Black Ops 4.

Buiten de andere rol van health, speelt Call of Duty Black Ops 4 in de multiplayer eigenlijk zoals je dat verwacht en misschien ook wel zoals je wilt. Het is snel, maar overzichtelijk. Ik ben niet heel vaak in mijn rug geschoten of afgeknald nadat ik spawnde, waardoor de frustratie klein was. Visueel gezien is de game in orde en is het vooral heerlijk kleurrijk. En qua het maken van de classes heb je het traditionele pick 10-systeem, waarbij je zelf besluit of je juist meer perks wilt of een extra attachment. Ook qua speelmodi en scorestreaks hebben we niks verrassends gezien.

Call of Duty Black Ops 4

Call of Duty Black Ops 4 lijkt het qua multiplayer save te spelen, wil het op gebied van zombies meer gaan bieden en neemt met het inwisselen van de singleplayer voor een Battle Royale-achtige modus een gok. Al met al is het zeer interessant om te zien hoe de andere twee modi naast de multiplayer in de praktijk gaan zijn. Hopelijk kunnen we snel meer zien van de game.

Call of Duty Black Ops 4 is vanaf 12 oktober te koop en als je hem pre-ordert, dan krijg je toegang tot de beta van de game.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Call of Duty Black Ops 4 Preview: multiplayer, zombies en een Battle-Royale modus
Sluiten