De meest wrede sporten in de wereld, deel #1: Calcio Storico

Leroy van den Berg 26 okt 2017 Life

Wie aan Firenze denkt, denkt ongetwijfeld aan cultuur, de Ponte Vecchio, de Medici-familie of het zonnige mediterrane klimaat. Eén week per jaar verhuizen al die zaken voor de Florentijnen naar de achtergrond en is het tijd voor bloed en spelen. 

Elk jaar staat de derde week van juni volledig in het teken van de Calcio Storico. Vier teams nemen het in een arena op de Piazza Santa Croce, in het centrum van de stad, tegen elkaar op. De Bianchi (witte), de Rossi (rode), de Verdi (groene) en de Azzurri (blauwe) verdedigen elk de eer van hun wijk.

Calcio Storico

De wet van de sterkste

De spelregels van de Calcio Storico zijn eenvoudig. Twee teams van 27 spelers worden vijftig minuten lang opgesloten in een arena zo groot als een voetbalveld, bedekt met zand. De bedoeling van het spel is de bal in het doel van de tegenstander krijgen. Dat doel is even groot als de volledige achterzijde van het veld.

Om aan die overzijde te komen, maken ze gebruik van technieken uit het boksen, MMA (Mixed Martial Arts), worstelen en rugby. Met uitzondering van sucker punches en schoppen op het hoofd, is zo goed als alles toegelaten om je tegenstander onder druk te zetten. Wurgen, slaan of schoppen, een kopstoot geven en zelfs zand in de ogen gooien; het wordt eerder aangemoedigd dan gezien als een teken van zwakheid.

Calcio Storico

Verantwoordelijk voor de meeste actie zijn de vijftien voorspelers van elke ploeg. Hun enige doel is de tegenstand vastpinnen, zodat de rest van hun ploeg de kans krijgt om te scoren. Alles wat toeschouwers te zien krijgen, zien ze door een waas van zand, zweet, bloed en de gekleurde rook van fakkels uit de supportersvakken. En dat allemaal onder de zinderende Italiaanse zomerzon.

Alle spelers zijn amateurs. Ze komen gedurende een volledig jaar samen voor en na hun werk om te trainen op conditie, kracht, vechtsporten en rugby. Iedereen wordt daarbovenop gecontroleerd op gebruik van doping of stimulerende middelen. Dat gebeurt zowel tijdens trainingen als voor de wedstrijden. Stimulerende middelen zijn verboden. Zelfs cafeïnewaarden die hoger dan twaalf microgram per kilo lichaamsgewicht liggen, kunnen een diskwalificatie van 24 maanden opleveren.

Traditie en eer in Calcio Storico

De Calcio Storico is gestoeld op traditie en eer. De wedstrijden starten met een optocht door de stad, waarbij alle deelnemers gekleed zijn in traditionele militaire uniformen uit de 16e eeuw. Tijdens die optocht worden banieren en vlaggen in de kleuren van Firenze en haar vier historische wijken meegedragen. Ook tijdens de wedstrijden dragen de spelers een uitrusting die overeenkomt met de militaire kledij uit die periode.

Het hoogtepunt van dit spektakel vindt plaats op 24 juni, de feestdag van San Giovanni, de patroonheilige van de stad. Na twee wedstrijden eerder in de week, wordt op deze dag de finale gespeeld.

Calcio Storico

Waar het spel eigenlijk vandaan komt is onduidelijk, maar het wordt wel al in bronnen uit de klassieke oudheid vermeld. Waarschijnlijk was het toentertijd een middel voor de Romeinse soldaten om in tijden van rust hun conditie en kracht op peil te houden. Gingen Romeinse soldaten met pensioen, dan kregen ze vaak een lapje grond in het rijk waar ze zich met hun familie op konden vestigen. Zo is ook Firenze ontstaan.

In 1580 werden, door ene Giovanni de Bardi, de regels voor het eerst officieel vastgelegd. De spelers moesten “gentlemen from eighteen years of age to forty-five, beautiful an vigorous, of gallant bearing and of good report” zijn. Het was vooral een spel voor de rijke aristocraten. In die mate zelfs dat ook de pausen Clemens VII en Urbanus VIII zich met regelmaat aan een spelletje waagden. Het spel werd toen op elke avond tussen driekoningen en valentijn gespeeld.

Calcio Storico

In 2008 werden enkele regels aangepast. Spelers mogen nu niet ouderzijn dan veertig jaar. Veroordeelde criminelen of mensen die buiten Firenze wonen mogen niet langer meespelen en ook spelers die het de afgelopen jaren te bont hebben gemaakt, worden geweerd.

Ter ere van Calcio Storico zal de voetbalclub van Firenze (Fiorentina), die uitkomt in de Serie A of de hoogste Italiaanse voetbalklasse, in het seizoen 2017/2018 vier verschillende truitjes gebruiken voor hun uitwedstrijden. Eén in de kleur van elk van de vier wijken.

Meer info over de sport, vind je hier. Een prachtige documentaire over deze traditie, vind je hieronder!

Dit artikel is geschreven door gastredacteur Niels Grootaert.

Reageer op artikel:
De meest wrede sporten in de wereld, deel #1: Calcio Storico
Sluiten