Redactie
Redactie Uncategorized 24 jan 2017

Bye bye Bernie: 40 jaar Ecclestone

Met de overname van de formule 1 door Liberty Media komt er letterlijk een einde aan een tijdperk: het tijdperk Bernie Ecclestone, de schathemelrijke, even zo omstreden als geliefde bejaarde sluwe vos die formule 1 groot maakte.

Op zijn 86ste neemt Bernie Ecclestone gedwongen afscheid van de sport die vrijwel alles aan hem te danken heeft. Gedwongen, ja, want de nieuwe eigenaren, Liberty Media, hebben twee nieuwe kopstukken aangewezen om de formule 1 verder te laten groeien, lees: vercommercialiseren. Als een soort mislukt teken van respect, werd Ecclestone nog een erefunctie voor de sier aangeboden, maar de rancuneuze Brit bedankte. Hij weet ook dat hij niet het eeuwige leven heeft en de formule 1 gaat verder. Toch voelt het bij hem alsof ‘zijn’ sport hem ontnomen is.

Bernie Ecclestone, vanwege zijn invloed en geringe lengte ook wel de ‘Napoleon van de formule 1’ genoemd, werd geboren in 1930 en zette reeds in zijn tienerjaren zijn eerste stappen in de racesport. Op voorspelbare wijze, want met dezelfde droom als zoveel jongens: de droom om formule 1-coureur te worden. Na twee succesvolle inschrijvingen wist hij echter niet aan de start te verschijnen (want te langzaam in de kwalificatie) en hield zijn droom snel op. Zelf had hij waarschijnlijk nooit kunnen voorzien dat hij alsnog zijn stempel op de formule 1 zou drukken, in een nog veel grotere vorm dan welke coureur dan ook zou kunnen doen.

Het talent om in de wagen hoge ogen te gooien had hij niet, talent voor zakendoen des te meer. Zijn eerste echte stappen in de sport zette hij als manager van coureurs. Op zijn cv prijkt één grote naam: Jochen Rindt, de Duitse Oostenrijker die in 1970 op tragische wijze het leven liet, maar alsnog het kampioenschap won.

Ecclestone leerde de sport van binnenuit kennen en bouwde aan de kennis en financiële middelen om een volgende stap te zetten: hij nam het befaamde Brabham-formule 1 team over en bleef daar vanaf 1972 maar liefst 15 jaar aan het roer. In die tijd bouwde hij stap voor stap zijn invloed uit: hij nestelde zich onder andere in de FOCA (Formula One Constructors Association), waarin hij namens formule 1-constructeurs een belangrijke stem kreeg.

Zijn finest moment beleefde Bernie Ecclestone in retrospect aan het eind van de jaren 70, toen hij de tv-rechten van de formule 1 verwierf. Destijds was formule 1 weliswaar een populaire sport, maar ook een elitesport die voor het volk grotendeels nog niet toegankelijk was. Eccelstone zag echter mogelijkheden en wist deze met zijn zakelijk vernuft uit te bouwen naar ongekende hoogten.

Met de groeiende populariteit van de sport zag de FIA, de overkoepelende autosportbond, zich in 1981 genoodzaakt om afspraken te maken met de teams omtrent tv-rechten en prijzengelden. Deze afspraken werden vastgelegd in het Concorde Agreement en drie keer raden wie daar de scepter zwaaide. Ecclestone werd derhalve ook verantwoordelijk voor de administratieve kant van de formule 1, alsmede de logistiek en de exploitatie. De naam Bernie Ecclestone werd wereldwijd bekend en zijn vermogen ook: binnen korte tijd groeide hij uit tot de rijkste man van Engeland.

Formule 1 is een circus en Bernie Ecclestone was wellicht wel de beste stalmeester die welk sportcircus dan ook ooit gekend heeft.

Schandalen

Helemaal smetteloos is de reputatie van Ecclestone niet. Hij staat te boek als een keiharde zakenman en iemand die over lijken gaat om te krijgen wat hij wil. Meerdere malen kwam hij met justitie in aanraking, onder andere door ongeoorloofde financiële steun voor een politieke partij. Hij schonk de Engelse Labour-partij een miljoen pond zodat zij een oogje dicht zouden knijpen bij de tabaksponsoring van de formule 1. Ook is hij beschuldigd voor omkoperij (zo werd een zaak in 2014 nog geschikt voor 60 miljoen pond) en belastingontduiking.

Ook met zijn uitspraken en gedrag raakte Ecclestone meer dan eens in opspraak. Allereerst liet hij zich meerdere malen laatdunkend uit over vrouwen in de autosport en stelde hij dat formule 1 geen serieuze sport meer zou zijn als vrouwen zouden toetreden.

Ook deed hij meerdere dubieuze uitspraken over joden (die volgens hem de bankencrisis hadden kunnen voorkomen omdat ze overal invloed hebben) en liet hij blijken min of meer sympathie te hebben voor Adolf Hitler omdat ‘hij dingen gedaan kreeg’. Door deze uitspraken is Bernie Ecclestone impopulair geworden bij veel mensen en hangt er voor altijd een zweem van antisemitisme om hem heen, hoewel hij meerdere malen geprobeerd heeft dit te ontkrachten.

Zorgzame opa

Ondertussen spreken teambazen en coureurs met niets dan respect over Bernie Ecclestone, die zij vaak omschrijven als een zorgzame opa. De hoogbejaarde Ecclestone zette zich tot januari 2017 nog met volle overgave in voor de formule 1. Hoewel hij ongelofelijk bot en soms zelfs respectloos kon zijn, begreep hij als geen ander dat hij ‘zijn’ teams en coureurs moest koesteren. Wie in de formule 1 paddock rondkijkt, ziet Bernie Ecclestone schouderklopjes uitdelen aan coureurs, koffie drinken met legendarische racers uit het verleden en op de foto gaan met sterren en politici. Formule 1 is een circus en Bernie Ecclestone was wellicht wel de beste stalmeester die welk sportcircus dan ook ooit gekend heeft. Eentje met een geschat vermogen van bijna €3 miljard.

Reageer op artikel:
Bye bye Bernie: 40 jaar Ecclestone
Sluiten