Alrik de Jong
Alrik de Jong Health 19 mrt 2020

Naar buiten in een periode van social distancing? Pak de fiets

In een periode waarin social distancing belangrijk is, ben je wat voorzichtiger als je naar buiten gaat. Je merkt het ongemak op straat: mensen weten niet precies hoe ze langs elkaar moeten lopen. De beste manier om erop uit te gaan is dan ook op de fiets. Daarbij zegt het RIVM: blijf thuis bij gezondheidsklachten als een snotneus of keelpijn.

Het openbaar vervoer is in Nederland nog niet platgelegd. Maar een bus, trein, metro of tram is niet de meest fijne plek tijdens een pandemie. Met zijn allen dicht op elkaar, iedereen raakt van alles aan, duidelijk. En nu je toch wat meer tijd hebt: pak de fiets.

Fiets als ultieme vervoersmiddel tijdens een pandemie

In New York heeft burgemeester Bill de Blasio de bevolking opgeroepen om de fiets (of benenwagen) te pakken in plaats van het openbaar vervoer. Dit advies wordt onderstreept door dr. Robyn Gershon, professor in de epidemiologie aan de New York University’s School of Global Public Health. “Als je moet reizen, is fietsen door de buitenlucht de manier om de kans op besmetting van jezelf en anderen te verkleinen. Daar komt bij dat zonlicht erg belangrijk is”, aldus de professor.

Ook de Duitse overheid heeft een bericht naar buiten gebracht over het feit dat de fiets het beste vervoersmiddel tijdens social distancing. In dit artikel legt de Duitse viroloog Michael Barczok dat het coronavirus voornamelijk wordt overgedragen via microdruppels. “De kans om deze microdruppels in te ademen tijdens het fietsen is nihil”, aldus de viroloog. Daar komt bij dat buiten fietsen goed is voor je longen.

Het belang van social distancing

Maar het belangrijkste: houd sociale afstand. Daarmee red je mensenlevens. Spreek even niet met vrienden af. Sla de verjaardag over. En pak dus de fiets in plaats van het openbaar vervoer. Als je dit negeert, benadeel je anderen. Lees dit artikel voor meer duiding.

Calorieën verbranden tijdens het fietsen

Naast het belang van social distancing is het mooi meegenomen dat je op de fiets calorieën verbrandt. In beweging blijven is belangrijk. Iemand die 70 kilo weegt, verbrandt ongeveer 280 calorieën tijdens een fietsen op een snelheid van gemiddeld 15 kilometer per uur. Fietst diezelfde persoon gemiddeld 18 tot 20 kilometer per uur, dan verbrandt hij of zij ongeveer 500 calorieën per uur.

Check ook: Muziek als medicijn: ‘Als we dan toch binnen zitte, let’s make the best of it’

Reageer op artikel:
Naar buiten in een periode van social distancing? Pak de fiets
Sluiten