Sharon van der Werf
Sharon van der Werf Gezondheid 13 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Van bierbuik tot opgeblazen buik: zo kom je van je buikje af

Je kunt er niet meer omheen: je hebt een buikje. Maar voordat je jezelf in een afvaltraject stort, is het verstandig om te kijken waar de oorsprong van jouw buikvet ligt. Is het de gevreesde bierbuik of is stress de achterliggende reden van je buik?

De term buikvet zegt het al: het overtollige vet rondom je middel en buik. Een doorn in het oog van veel mannen en vrouwen. Hoe kom je toch van dat hardnekkige buikje af?

We delen vier verschillende ‘types’ buikvet, en een aantal tips om weer een gezond lijf te krijgen.

Welk type buikje heb jij?

Je komt aan in vetmassa als je op lange termijn meer calorieën eet dan je verbrandt. Dit zie je niet alleen terug in jouw buikvet, maar als vetmassa verspreid over jouw hele lichaam. Als we specifiek kijken naar dat buikje, dan zijn er vier verschillende soorten buikvet te onderscheiden.

1. Bierbuik

Regelmatig alcohol nuttigen zorgt in veel gevallen voor een buikje. Dat geldt niet alleen bij bier, maar voor alle soorten alcohol. Hier lees je hoe te veel alcohol drinken zorgt voor een bierbuik.

In vele gevallen hebben we hier te maken met visceraal vet, een type vet dat vooral rondom de organen zit. Een beetje van dit vet rondom de organen is nodig, omdat het de organen beschermt. Maar van de types vet, is visceraal vet ook meteen het gevaarlijkst. Een teveel aan dit vet verhoogt de kans op het krijgen van een hoge bloeddruk, diabetes type 2, dementie, hart- en vaatziekten en verschillende soorten kanker.

Hoe kom je er vanaf? De belangrijkste tip: drink eens wat minder alcohol. Ruil die biertjes in voor (suikervrije) drankjes, eet wat minder en beweeg wat meer.

2. Opgeblazen buik

‘s Morgens ben je best tevreden over jouw torso, maar na het eten lijkt jouw buik eerder op een ballon dan op een wasbordje. Heb jij vaak last van een opgeblazen gevoel, en dan vooral na het eten? Dat klinkt als het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS).

Andere PDS-klachten zijn winderigheid, kramp, moeheid en misselijkheid. Herken je je in deze klachten? Dan kan het geen kwaad eens een bezoekje te brengen aan de huisarts, en eventueel vervolgstappen te nemen.

Hoe kom je er vanaf? Als je last hebt van PDS, is het belangrijk om te onderzoeken welke voeding voor jou een opgeblazen buik veroorzaken. Het volgen van het FODMAP-dieet kan bijvoorbeeld helpen. Doe dit echter altijd onder begeleiding van een gecertificeerd diëtist.

3. Buikje door stress

Heb jij op dagelijkse basis veel stress? Misschien loopt het niet lekker op werk of zit je in een vervelende thuissituatie. Stress kan ook zorgen voor een toename in visceraal vet, blijkt uit onderzoek. Door een hoog stresslevel, maakt je lichaam een grote hoeveelheid van het hormoon cortisol aan. Dit, in combinatie met slecht slapen en weinig bewegen, kan zorgen voor een toename in gewicht en vet.

Hoe kom je er vanaf? Een gebalanceerde, gezonde levensstijl helpt. Slaap voldoende, plan relaxmomentjes in en eet gezond. Probeer de stress zoveel mogelijk uit je leven te verbannen.

4 simpele routines die de kans op stress verminderen

4. Zwembandjes

Verzamelt het vet zich bij jou minder rondom jouw buik, maar juist op de heupen, net boven je broek? Dan heb je waarschijnlijk te maken met zwembandjes. We kennen ze ook als love handles. Of de officiële naam: onderhuids vet. Onderhuids vet zit als het ware tussen je huid en je spieren. En helaas: in de praktijk blijkt het nogal lastig om van dit hardnekkige vet af te komen, maar niets is onmogelijk.

Hoe kom je er vanaf? Ook hier geldt: een gezonde levensstijl is het belangrijkst. Beweeg wat meer, snoep wat minder, drink minder alcohol en meer water.

Meer tips nodig? Lees deze 4 tips om van je buikje af te komen, en wees voorzichtig met producten die gezond lijken, maar dat eigenlijk niet zijn.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Elke vrijdag echte verhalen regelrecht in je mailbox.