Tessa Ham
Tessa Ham Films & Series 17 feb 2022

Het absurde budget van Lord of the Rings: The Rings of Power

Lord of the Rings-serie The Rings of Power is een van de duurste series ooit gemaakt. Geschat wordt dat de serie – hou je vast – een budget van 1 miljard euro heeft. Volgens Amazon is de serie het geld meer dan waard.

In dit artikel duiken we in het budget van The Rings of Power. Waar wordt die 1 miljard aan uitgegeven? En wat was eigenlijk het budget van de originele The Lord of the Rings-films?

Het budget van Lord of the Rings: The Rings of Power

Amazon houdt z’n lippen stevig op elkaar over het precieze budget van de serie, maar Vanity Fair schat dat alleen het eerste seizoen Amazon al 462 miljoen dollar (406 miljoen euro) lichter gaat maken. Tel daarbij de kosten van latere seizoenen en zaken als marketing bij op en we kunnen stellen dat The Rings of Power de grens van 1 miljard voorbij gaat.

1 miljard dollar is enorm veel geld en het is voor netwerken of streamingdiensten altijd een gok om zoveel geld te steken in een nieuwe serie, zonder te weten hoe populair het gaat worden. Vanwege de populariteit van de originele The Lord of the Rings films, is dit risico natuurlijk een stuk minder groot.

Amazon-oprichter Jeff Bezos (de op twee-na-rijkste persoon ter wereld) kan het bedrag natuurlijk ook best missen. Tolkien (de schrijver van LOTR) blijkt een persoonlijke obsessie van de miljardair te zijn. Dus als iemand de gok durft te wagen, is het Bezos wel.

Verdediging van Amazon

Ook het hoofd van Amazon Studios is ervan overtuigd dat The Rings of Power een succes gaat worden. In een interview vroeg The Hollywood Reporter aan chief Jennifer Salke of de nieuwe Lord of the Rings-serie de 465 miljoen dollar waard is.

Is dat een hobbit in de trailer van The Rings of Power?

“De markt is absurd”, antwoordde ze daarop. “Kijk maar eens naar de Knives Out-deal, waar Netflix 469 miljoen dollar betaalde voor twee vervolgen. Dit is een hele serie waarin een nieuwe wereld wordt opgebouwd. Het bedrag is misschien een sexy headline waar mensen op klikken. Maar het budget bouwt echt de infrastructuur dat de hele show ondersteunt.”

Aan de eerste foto’s en trailer van The Rings of Power te zien, wordt het geld goed besteed. Maar 1 miljard euro is en blijft veel geld. Ter vergelijking: Peter Jackson had een budget van 280 miljoen dollar om de eerste Lord of the Rings-trilogie te maken. De Hobbit-trilogie had een budget van 623 miljoen dollar. En ten slotte: het laatste seizoen van Game of Thrones kostte zo’n 15 miljoen dollar per aflevering. Het seizoen van zes afleveringen had dus een budget van 90 miljoen dollar.

The Lord of the Rings: The Rings of Power vanaf september 2022 te zien op Amazon Prime.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Het absurde budget van Lord of the Rings: The Rings of Power
Sluiten