Pim Jansen
Pim Jansen Wheels 24 juni 2019

Deze elektrische fiets is de ‘voordeligste keuze’ volgens de ANWB

Een betrouwbare e-bike test is die van de Kampioen/ANWB. We richten ons hier op de ‘voordeligste keuze’: de elektrische fiets B’twin Elops E920.

Met de stijgende populariteit van de elektrische fiets kunnen we stellen dat 2019 het jaar is waarin de e-bike daadwerkelijk is doorgebroken. Niet langer hebben de oubollige modellen, maar zien we steeds vaker elektrische fietsen die meer weg hebben van de conventionele fiets. Slimme toepassingen zorgen er daarnaast voor dat je amper in de gaten hebt dat je gebruik maakt van trapondersteuning. Het enige echte nadeel is in veel gevallen de prijs. Maar bij Decathlon heb je daar geen last van.

Binnen het assortiment van het huismerk B’twin brengt Decathlon de Elops E920 LFen HF op de markt. Het zijn de twee nieuwste e-bike modellen waarmee het merk de markt voor de elektrische fiets voor het stadsverkeer tracht te veroveren. De Elops presteert, met name als je let op de prijs, bijzonder goed als stadsfiets. De prijs-kwaliteitverhouding is ronduit goed en de fiets staat ook goed zijn mannetje buiten de stad. Dankzij de stille Brose middenmotor beschikt de elektrische fiets over een bijzonder goede krachtbron. De centraal geplaatste display laat je direct zien waar je aan toe bent. Zo zie je direct wat de staat is van de accu is en hoeveel kilometer je al hebt gereden.

B’twin Elops E920, de ‘voordeligste’ elektrische fiets

De Shimano Nexus versnellingsnaaf laat je lekker soepel schakelen tussen de zeven beschikbare versnellingen. Een klein handigheidje: tijdens het schakelen schakelt de trapondersteuning even uit, waardoor het schakelsysteem wordt ontlast. Ook over het onderhoud is goed nagedacht door het integreren van een automatische kettingspanner. Voor een bedrag van 1.499 euro koop je dus een bijzonder complete elektrische fiets waar je nog jaren plezier van kunt hebben.

Specificaties

  • Brose-middenmotor van 250 watt
  • Motorkoppel: 70 Nm
  • Batterij: 36 volt/11,6 Ah (418 Wh)
  • Gewicht 2,6 kg. De fiets weegt zelf 25,2 kilo inclusief de batterij
  • Twee jaar garantie (350 tot 500 keer opladen tot 100%), met Samsung-elementen
  • LCD-console met 3 standen en 1 ‘walk’-modus, om de fiets te laten ‘rollen’ terwijl je ernaast loopt
  • Actieradius: 50 tot 90 km (afhankelijk van je gewicht, het gebruik, het hoogteverschil, de buitentemperatuur, de trapstand)

Trapondersteuning waarover is nagedacht

De middenmotor past zich, in combinatie met de vermogenssensor, aan jouw behoefte aan. Zet je meer kracht op de pedalen, dan merkt de fiets dat en zal de ondersteuning worden geactiveerd. Zo lijkt het of je gewoon op een klassieke fiets rijdt. De batterij is voorzien van een laadindicator en is eenvoudig los te koppelen zodat je de batterij gewoon thuis kunt opladen. Goede tip: neem de batterij mee als je af stapt om diefstal te voorkomen.

elektrische fiets, b'twin elops 920, voordeligste keuze, e-bike test, anwb

920 HF of LF

HF en LF staan voor respectievelijk ‘hoog frame’ en ‘laag frame’. De keuze voor aluminium is niet alleen gedaan met het oog op het gewicht, ook wat betreft de efficiency heeft aluminium vele voordelen. Zo is het frame stijver, is de krachtoverbrenging van de motor efficiënter en is er sprake van een hoger rendement.

Goede score in de ANWB e-bike test

De fiets is te koop voor een bedrag van 1.499 euro en krijgt een eervolle vermelding in de ANWB-fietstest. In die vergelijkende test scoorde de elektrische fiets van B’Twin bijzonder goed. De opmerking van de ANWB bij het eindoordeel is positief. Met name de goede prijs-kwaliteitsverhouding springt eruit. Niet voor niets de ‘voordeligste keuze’.

Reageer op artikel:
Deze elektrische fiets is de ‘voordeligste keuze’ volgens de ANWB
Sluiten