Pim Jansen
Pim Jansen Health 11 okt 2019

Waarom brood eten en afvallen prima samengaan

Het is een van de eerste zaken die onder je aandacht worden gebracht door diëtisten: als je wil afvallen, dien je het aantal koolhydraten te beperken. Brood zou dus een behoorlijke boosdoener zijn vanwege het hoge aantal koolhydraten. Het nuttigen van boterhammen zou er dus voor kunnen zorgen dat je dikker wordt, koolhydraten zijn immers suikers en dat dien je dus te beperken. Maar wacht nog even met het brood in de prullenbak gooien, want voedingscoach Graeme Tomlinson gooit deze hele theorie in de prullenbak.

Brood eten en afvallen gaan samen, ondanks koolhydraten

Brood is traditiegetrouw vijand nummer een als het gaat om het afvallen. Vraag het aan de gemiddelde bezoeker van de sportschool en je zult horen hoe slecht het voor je is. Toch blijkt het verhaal iets anders in elkaar te zitten en is een sneetje brood niet zo slechts als we allemaal denken.

“Bij het proberen om je gewicht te beheersen, wordt brood vaak weggelaten uit het dieet. Ook het vervangen van wit door bruin wordt vaak gedaan”, zegt de voedingscoach uit op Instagram. “Maar wat betreft koolhydraten is er helemaal geen verschil tussen wit en bruin. Bruine boterhammen bevatten wel meer vezels en dat kan de verzadiging vergroten, waardoor je je sneller vol voelt. Er moet gekeken worden naar het totale plaatje. Alleen op die manier krijg je een volledig beeld. Boterhammen immers zelden genuttigd als volledige maaltijd.”

brood, afvallen

Kijk naar meer dan alleen je brood als je wil afvallen

Tomlinson gelooft dat het totaal aantal ingrediënten bepalend is en niet de individuele onderdelen. “Je eet nooit een kale boterham. Je moet dus ook kijken naar de voedingswaarde van het beleg en wat je erbij drinkt of eet. Dan zie je snel genoeg dat brood op zich niet de boosdoener is, maar juist wat je erop smeert en erbij eet.”

Wil je dus afvallen door naast je training ook je eetgewoontes te veranderen, beperk je dan niet alleen tot beweringen die je hoort in de sportschool. Zo zal een bruine boterham met sla en gerookte zalm veel minder calorieën en koolhydraten bevatten dan diezelfde boterham met pindakaas. Dit betekent natuurlijk niet dat jouw dagelijkse boterham een middel is om af te vallen. Het geeft enkel aan dat de voedingswaarde van brood alleen niet voldoende is. Als je jouw boterhammen vervangt door andere producten, ben je jezelf gewoon aan het foppen.

Reageer op artikel:
Waarom brood eten en afvallen prima samengaan
Sluiten