Brompton Electric review: een volwaardige e-bike, maar dan opvouwbaar

Zeg je vouwfiets, dan ze je Brompton. Iedereen die regelmatig met de trein reist kan dat beamen. Een groot deel van de vouwfietsen die je tegenkomt in het OV zijn van deze Britse fabrikant. Dat is ook niet zo gek, want sinds de oprichting in 1976 zijn ze toonaangevend in de wereld van opvouwbare tweewielers. Om dat zo te houden moet Brompton meegaan met de tijd en dus komen ze nu met een elektrische fiets.

Een vouwfiets met trapondersteuning. Dat klinkt als een enorme uitdaging, en dat is het ook. Het verschil tussen een elektrische fiets en een gewone fiets is natuurlijk de toevoeging van een motor en een batterij. Dat betekent extra gewicht. In het geval van een gewone e-bike is nog niet zo’n probleem, maar voor een vouwfiets is dat een heel ander verhaal. Je zult hem zo nu en dan moeten tillen en dus moet hij zo licht mogelijk zijn.

De Brompton Electric: klein, maar krachtig

Die uitdaging tackelt Brompton door middel van een borstelloze DC motor in het voorwiel. Deze is klein van stuk en licht, maar toch krachtig en biedt ondersteuning tot 25 km/u. Zijn vermogen haalt hij uit een 8,55Ah batterij die je voor op de fiets klikt en een actieradius tussen de 30 en 70 kilometer biedt. Het systeem is ontwikkeld in samenwerking met Williams Advanced Engineering. Een team met expertise in de F1 en Formula-E.

De batterij is vermomd als tas waar je ook nog andere dingen in kwijt kunt. Hierop vind je ook de knoppen om hem te bedienen. Zo kun je zien hoe vol de batterij nog is, het niveau van de trapondersteuning instellen en de verlichting inschakelen. Ook zit er een handvat aan zodat je hem makkelijk kunt meenemen.

Een geslaagde opvouwbare elektrische fiets

De Brompton Electric maakt gebruik van een torque en ritme sensor. Dat wil zeggen dat hij op basis van de snelheid en kracht waarmee je trapt, bepaalt hoeveel ondersteuning nodig is. Zo heeft hij bijvoorbeeld meteen door wanneer je bergop fiets of wind tegen hebt, en dus wel een extra boost kunt gebruiken. Dat werkt in de praktijk uitstekend. We zijn er niet de bergen mee in geweest, maar met al die bruggetjes in Amsterdam kwam de extra ondersteuning ook prima van pas.

Het fietsen op deze elektrische vouwfiets is dan ook heerlijk. Hij is comfortabel en wendbaar. Precies wat de meeste vouwfiets gebruikers nodig hebben. We moesten zelf iedere dag door Amsterdam fietsen en daar is deze kleine snelheidsduivel echt ideaal voor. Op dat punt is de Brompton Electric gewoon een hele geslaagde elektrische fiets, maar als vouwfiets ben je er dan nog niet. Hij moet namelijk ook nog praktisch zijn om mee te nemen.

Extra gewicht

Dat begint bij het opvouwen van de fiets. Dit werkt hetzelfde als bij de niet elektrische modellen van Brompton. Als je het voor de eerste keer ziet, lijkt het misschien ingewikkeld. Gelukkig valt dat reuze mee. De fiets doet het meeste zelf en dus klap je hem binnen een aantal handelingen snel in of uit elkaar. Na een paar keer proberen heb je het door en ben je er vervolgens nog geen minuut aan kwijt. Hierin merk je dat Brompton al vele jaren ervaring heeft met maken van vouwfietsen.

Qua formaat is hij dan ook gelijk aan een niet elektrische vouwfiets van Brompton, maar dat kunnen we niet zeggen over het gewicht. Logischerwijze is hij door de toevoeging van een batterij en een motor wel aanzienlijk zwaarder. Waar de gewone Brompton 10,68 kilo weegt, is de elektrische variant meer dan half zo zwaar (16,6 kilo).

De kwaliteit van Brompton

Dat is een flink verschil en ‘ja’ dat merk je ook. 16,6 kilo is niet niks om te tillen, maar het is niet zo erg als het klinkt. Als je het slim aanpakt, hoef je hem namelijk maar amper op te tillen. Door de kleine wieltjes op de bagagedrager kun je hem namelijk zo achter je aan rollen. Alleen op de trap is het even wat meer moeite. Toch zul je die bijna zes kilo extra voor lief nemen wanneer je begint te fietsen, want de uitstekende trapondersteuning die je ervoor terugkrijgt maakt een hoop goed.

Zit je er over na te denken om een vouwfiets te kopen, maar zijn de afstanden die je moet afleggen eigenlijk te groot? Dan is de Brompton Electric absoluut het overwegen waard. Vooral vanwege de bouwkwaliteit en de ondersteuning die door de slimme sensor optimaal is. Het extra gewicht lijkt misschien een last, maar daar merk je in de praktijk weinig van en je krijgt er natuurlijk wel wat voor terug.

Kwaliteit met een prijskaartje

De enige barrière wie ons kunnen bedenken om niet voor de Brompton Electric te gaan is de prijs. Een krachtige en toch compacte motor is nu eenmaal niet goedkoop. Dat zie je terug in de prijs. De Brompton Electric is er namelijk vanaf 2.995 euro. Dat is aanzienlijk meer dan de niet elektrische variant, want die begint bij 1.090 euro. Je zult dus zelf moeten bepalen of je die extra euro’s wilt investeren om minder te trappen.

Meer weten over de Brompton Electric? Klik dan hier.

Reageer op artikel:
Brompton Electric review: een volwaardige e-bike, maar dan opvouwbaar
Sluiten