Lucratief potje voetbal: Brentford en Fulham strijden om 180 miljoen euro

Prijzen pakken en promoveren is fantastisch voor de fans en de status van een club, maar onderaan de streep gaat het vooral om geld. Veel clubs moeten zich plaatsen voor Europees voetbal of de volgende ronde van de Champions League halen om hun begroting rond te krijgen. Toch zijn dit niet de wedstrijden waarbij het meest geld op het spel staat. De meest lucratieve voetbalwedstrijd gaat dit jaar namelijk tussen Brentford en Fulham.

In een leeg Wembley stadium strijden deze twee clubs uit Londen vanavond namelijk om minimaal 180 miljoen euro. Dit is niet de prijzenpot, maar het bedrag dat volgende seizoen door de winnaar binnengehaald gaat worden in de Premier League. Dat is namelijk wat er echt op het spel staat: een plekje in de hoogste afdeling van het Engelse voetbal.

Minimaal 180 miljoen euro

Spelen in de Premier League is goed voor het aanzien van een club, maar vooral voor de portemonnee. Kijk alleen al naar het televisiegeld. In het seizoen 2017/2018 werd er op het hoogste niveau in Engeland meer dan 2,8 miljard euro verdeeld. Die verdeling gaat ook nog eens een stuk eerlijker dan in sommige andere landen. Dit betekent dat zelfs clubs die onderaan bungelen rond de 80 miljoen euro ontvangen. Ter vergelijking: de gehele eredivisie moet 76 miljoen euro verdelen.

Tel daar vervolgens prijzengeld, kaartverkoop, sponsorcontracten en andere inkomsten bij op en je haalt als club minimaal 180 miljoen euro meer op dan je in de Championship zou doen. Voor een club is promotie naar de Premier League dus vooral financieel heel interessant. Maar wie gaat het dit jaar worden? Fulham of Brentford.

Wordt het Fulham of Brentford?

Als je alleen naar de naam kijkt zou je zeggen Fulham. De club uit West-Londen speelde tussen 2002 en 2014 onafgebroken op het hoogste niveau. Vervolgens volgden vier seizoenen in de Championship. In 2018 wist de club weer te promoveren. Een nieuw verblijf in de Premier League bleek helaas van korte duur. Een jaar later was Fulham weer te vinden in de Championship. Dat is het huidige seizoen en dus heeft de club nu een kans om direct terug te keren naar het hoogste niveau.

Ruim een maand geleden won Brentford met 0-2 op bezoek bij Fulham:

Maar dan moet wel Brentford verslagen worden. Voor die club is dit een tweede kans. De Bees hadden namelijk in het reguliere seizoen ook al een goede kans om te promoveren. Brentford verloor van hekkensluiter Barnsley waardoor West Bromwich Albion als nummer twee direct promoveert naar het hoogste niveau. Nu moet het voor Brentford alsnog gaan lukken via de play-offs.

De verliezer hoeft niet te vrezen

Brentford en Fulham kunnen vanavond dus niet alleen een plek in de Premier League verdienen, maar ook een enorme zak geld. Gelukkig hoeft de verliezende club zich niet direct zorgen te maken over de financiën. Fulham is eigendom van de Amerikaans-Pakistaanse miljardair Shahid Khan en Brentford wordt gerund door Matthew Benham. Benham is een natuurkundige die een flink fortuin vergaarde op de financiële markt. Daarnaast is hij groot fan van de club en heeft hij met zijn moneyball-achtige werkwijze een grote bijdrage gehad aan het succes van de club.

Lees ook: 7 interessante en vermakelijke voetbal-podcasts in Nederland

Reageer op artikel:
Lucratief potje voetbal: Brentford en Fulham strijden om 180 miljoen euro
Sluiten