Mitchell Rietveld
Mitchell Rietveld Life 2 dec 2016

BREAKING: Nico Rosberg zet punt achter carrière

Het gezegde: stoppen op je hoogtepunt, is een uitspraak waar huidig wereldkampioen Nico Rosberg eer aandoet. De inmiddels 31-jarige Duitser behaalde dit jaar zijn eerste wereldtitel, bereikte daarmee zijn hoogtepunt en daarmee ook het einde van zijn carrière. Oftewel: minder concurrentie voor Max Verstappen. 

‘Sinds ik 25 jaar geleden begon met racen, was het mijn droom, mijn ene ‘ding’, om wereldkampioen in de Formule 1 te worden’
, zo citeert NU.nl Rosberg vanuit zijn verklaring op Twitter. ‘En nu, na al het harde werk, de pijn en de opofferingen, is me dat gelukt.’

Kunnen stoppen op je hoogtepunt

‘Ik sta op de top van de berg, dus dit voelt goed. Mijn sterkste emotie op dit moment is dankbaarheid voor iedereen die het mogelijk heeft gemaakt om mijn droom te laten uitkomen.’

10 jaar op het hoogste niveau

Rosberg maakte in 2006 zijn debuut in de Formule 1, in het team van Williams. Vier seizoenen later stapte hij de auto in voor team Mercedes, waar hij de laatste drie seizoenen samen met teamgenoot Lewis Hamilton duelleerde voor de wereldtitel. Louis was tweemaal de betere, maar dit jaar behaalde Rosberg in de Grand Prix van Abu Dhabi de glorie. Hij treed hiermee in de voetsporen van zijn vader (Keke Rosberg), die de zich koning Formule 1 kroonde in 1982.

‘Dit seizoen was zo ontzettend zwaar. Ik gaf alles op elk gebied na de teleurstellingen van de twee jaren daarvoor. Die teleurstellingen motiveerden me op een manier die ik nog nooit ervaren had. En natuurlijk had dat ook invloed op de mensen die ik liefheb. Mijn hele familie moest offers brengen voor mijn doel. Ik kan mijn vrouw Vivian dan ook niet genoeg bedanken.’

Voorzichtig beginnen met nadenken

Nadat hij door het winnen van de Grand Prix in Japan de touwtjes voor het kampioenschap weer in eigen handen had, begon hij voorzichtig te denken aan het stoppen van zijn carrière – als hij het kampioenschap binnen zou halen. Dat laatste lukte hem en daarom hakte hij maandagochtend definitief de knoop door.

‘Op de ochtend voor de Grand Prix van Abu Dhabi wist ik dat het mijn laatste race kon zijn en die wetenschap maakte mijn hoofd leeg voor de start. Ik wilde genieten van elk deel van de race, wetende dat het misschien de laatste keer zou zijn. En toen gingen de lichten uit en kwamen de 55 meest intense ronden uit mijn leven.’

‘Het enige wat deze beslissing moeilijk maakt, is dat ik mijn ‘racefamilie’ van Mercedes in een lastig parket breng. Maar Toto begreep het. Hij zag direct dat ik volledig overtuigd was en dat stelde me gerust.’

Gedurende zijn gehele Formule 1 avontuur behaalde hij 23 overwinningen in 206 Grands Prix, stond hij maar liefst 57 keer rop het podium en 30 keer kon hij van pole position beginnen. Cijfers waar iedere coureur van droomt. Een droom die voor Rosberg is uitgekomen.

Reageer op artikel:
BREAKING: Nico Rosberg zet punt achter carrière
Sluiten