Redactie
Redactie Hebbedingen 3 jan 2019

Achter de schermen: in een Maserati Ghibli op bezoek in de fabriek van Bowers & Wilkins

Eerder schreef ik het al: we zijn vergeten hoe muziek hoort te klinken. De opmars van MP3, samengeperste bluetooth-speakers en goedkope oordopjes heeft ons gehoor lui gemaakt. Ik werd wakkergeschud tijdens het testen van een set speakers van het gerenommeerde Britse audiomerk Bowers & Wilkins. Nu pas begreep ik de kracht van goede geluidskwaliteit. Na het testen van de PX-koptelefoon een maand of twee later, gebeurde het opnieuw. Mijn liefde voor muziek kreeg een wedergeboorte. Om mijn enthousiasme beter te verklaren, werd ik uitgenodigd om het verhaal van Bowers & Wilkins te ontdekken in de fabriek in het Britse Brighton.

Fotografie (tenzij anders vermeld): Manify

Een plek waar speakers van dertigduizend euro per set worden gemaakt, bezoek je uiteraard in stijl. Bowers & Wilkins heeft een aangename samenwerking met Maserati lopen en dus leenden de Italianen ons een Ghibli S Q4, lees: 430 paardenkrachten in een diepblauwe huls. Soort zoek soort: de Ghibli is volgestopt met speakers van de Britten. Dat Maserati geen rotzooi maakt, is allang geen geheim meer. Wie in de Italiaanse parapaardjes gas geeft, zal geladen worden met een zeer verslavende emotie: passie.

Maserati Ghibli
Fotografie: Maserati

Het is de absolute voedingsbron voor beide bedrijven: de eeuwige lust om vanuit passie de allerbeste kwaliteit en ervaring te leveren. Dat is wat mij betreft ook de definitie van luxe: een uniek object of ervaring dat vanuit de ziel ontwikkeld wordt. Het veelal stevige prijskaartje is een bijkomend verschijnsel van een hoge maatstaaf, niet de kern. Iets wat patserige geldstrooiers vaak niet begrijpen.

Van de club naar een speaker walhalla

Waar de clubs in Brighton overladen worden door bonkerig manvolk en wilde vrouwen, is in de fabriek van Bowers & Wilkins geen plek voor opsmuk. Hier geen half werk: elke speaker voor bout voor bout ontwikkeld, gearrangeerd en getest. Het is het huis van de prestigieuze 800 Series Diamondknoeperts van een speakers waar je dus niet mee naar huis wandelt zonder dat je duizenden euro’s hebt afgetikt.

Alle research & development gebeurt eveneens in deze kustplaats en wordt toegepast op de meer betaalbare luidsprekers, zoals de 600 Series die ik heb mogen testen. Bowers & Wilkins benadrukt dat elke speaker van dezelfde, kwalitatieve technieken is voorzien. Het verschil zit ‘m in massaproductie (Azië), materiaal en vorm. Hier in Brighton wordt alles nog met de hand gemaakt.

Bowers & Wilkins speakers: puur vakmanschap

Dat begint met her persen van het hout voor de kast van de luidspreker. Laag op laag wordt samengeperst tot een snoeihard geheel. Vervolgens worden delen van de kast machinaal gevijld en handmatig gelijmd. Foutmarges zijn niet toegestaan: elk afwijkend onderdeel wordt teruggestuurd, waarna de vijlmachine gecontroleerd wordt. Daarna: de verflaag. Verven, drogen, (deels) met de hand schuren en controleren, opnieuw verven, drogen, schuren. Tot vijf lagen aan toe, zodat de perfecte kleur en hardheid bereikt is. Wijkt één speaker in de set af van zijn maatje, dan gaan ze allebei opnieuw het proces in.

In een ander deel van de fabriek krijgen de daadwerkelijke luidsprekers handmatig vorm. Tientallen vrouwen (want: kleine handen) voegen stap voor stap de techniek (drivers) samen. Een uitgebreid proces dat veel te ingewikkeld is om hier neer te pennen, maar de filosofie is ook hier hetzelfde: de beste materialen en innovatieve technieken zwaaien de scepter. Nadat het geheel is samengevoegd, worden ze stuk voor stuk getest, gecontroleerd en ingepakt. De vrouw des huizes zal minder blij zijn met de levering: de 800 Series verschijnt in een gigantische doos, op een palet.

Kost je wat, maar dan heb je ook wel wat. De luidsprekers worden bejubeld door producenten over heel de wereld en ze pronken zelfs in de beroemde Abbey Road Studios. Uiteraard heb ik geluisterd en was ik onder de indruk, maar dat is lastig over te brengen via een geschreven artikel. Ik daag je daarom uit om naar de speciaalzaak bij jou in de buurt te gaan en een willekeurige set van Bowers & Wilkins te bewonderen. Hopelijk begrijp je dan beter waar al mijn enthousiasme vandaan komt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Achter de schermen: in een Maserati Ghibli op bezoek in de fabriek van Bowers & Wilkins
Sluiten