Jelle van Es
Jelle van Es Wheels 18 juni 2019

Bosch eBike Systems toont de elektrische fiets van 2020 en wij waren erbij

De elektrische fiets is in een flinke opmars. Meer dan 1 op de 4 verkochte fiets is een elektrische variant. In Duitsland werden er vorig jaar een miljoen exemplaren verkocht en in Frankrijk meer dan 400.000. Kortom, het is een grote markt, waar meerdere spelers serieus op inzetten. Bosch begon tien jaar geleden met een afdeling genaamd Bosch eBike Systems, waarbij het als doel had om de elektrische fiets de normaalste zaak van de wereld te maken. Onlangs stelde het bedrijf in Stuttgart de nieuwe line-up voor het jaar 2020 en gingen wij daarmee aan de slag.

De nieuwe Performance Line van de Bosch eBike Systems

Er waren een aantal verschillende producten die het bedrijf presenteerde. Het meest interessante daarbij waren de nieuwe motoren die werden voorgesteld. Het gaat om de Performance Line, de Performance Line Speed en de Performance Line CX. De gewone Performance Line en de Performance Line Speed zijn de standaard motoren van Bosch. Het verschil zit er met name in dat de één een maximale snelheid van 25 kilometer per uur haalt, terwijl de andere 45 kilometer per uur gaat. Die laatste is dan alleen te gebruiken buiten de openbare wegen, dus wanneer je wilt gaan mountainbiken. De motor weegt iets minder dan drie kilo en geeft je tot 300 procent extra kracht voor de Performance Line-variant en 340 procent wanneer je de Performance Line Speed gebruikt.

De Performance Line CX is er puur voor de eMountain Bike en haalt een snelheid van 45 kilometer per uur. Bovendien geeft hij je een boost van 340 procent en accelereert hij erg snel, waardoor je makkelijk kleine heuveltjes op kan knallen.

Bosch eBike Systems elektrische fiets

Naast de nieuwe motoren komt Bosch eBike Systems ook met een nieuwe en krachtigere batterij. Het gaat bij de PowerTube 625, die de verbetering is van de huidige PowerTube 500. De batterij weegt zo’n 3,5 kilo, bevat 625 Wh om een hele tijd te gebruiken en kan voor 50 procent opgeladen worden in 1,5 uur dankzij de Fast Charger. De volledige batterij wordt in 3,7 uur opgeladen. Op die manier kun je een nog grotere afstand fietsen. Ook is er een kleinere variant aangekondigd in de vorm van de Powertube 400, die vooral geschikt is voor stadsfietsen en 400 Wh bevat.

Bosch eBike Systems elektrische fiets

Met de nieuwe generatie motoren en batterijen kun je dus langer fietsen, terwijl het geheel zo goed als geruisloos is. Tegelijkertijd is de CEO van Bosch eBike Systems ook wel zo eerlijk door te zeggen dat het lastig is om compleet nieuwe innovaties door te voeren. De mogelijkheden van compactere batterijen zijn er nauwelijks meer, omdat de techniek dat niet toelaat. De Powertube 650 is zodoende echt een slag groter in vergelijking met de 500. Het zijn voornamelijk dan producten die net een slag beter zijn dan zijn voorgangers. Wel worden er innovaties op andere gebieden doorgevoerd.

Zo kun je gebruik gaan maken van de nieuwe SmartphoneHub. Hierop kun je je smartphone plaatsen en via de app in een omgeving terecht komen die zeer overzichtelijk en gebruiksvriendelijk is. Je kunt er makkelijk Google Maps op draaien om op die manier te zien waar je naar toe gaat, terwijl je in hetzelfde scherm ook ziet hoeveel batterij je nog hebt en hoe hard je fietst. Ook kun je vanuit hier apps als Strava en komoot makkelijk bedienen en data bijhouden over het aantal calorieën dat je verbrandt.

Een andere innovatie is te vinden in het mechanische locksysteem Lock. Wanneer je je on-board computer van de fiets afhaalt, gaat hij automatisch in een soort van lockmodus. Dieven kunnen de fiets dan nog wel meenemen, maar zonder de on-board computer die er op verbonden is, kan er nooit gebruik worden gemaakt van de voordelen van de elektrische fiets. De motor werkt namelijk niet op een andere on-board computer. Natuurlijk moet je nog altijd je fiets op slot zetten, maar deze combinatie zorgt er voor dat een elektrische fiets net iets minder gevoelig is voor diefstal. Lock is onderdeel van Kiox, wat een betaalde service is.

Bosch eBike Systems elektrische fiets

Er werd dus heel wat voorgesteld in de presentatie van Bosch eBike Systems en op papier zag het er allemaal goed uit. Gelukkig hebben we daarna ook zelf wat verschillende setups kunnen uitproberen. Daarbij hebben we gebruik gemaakt van de stadsfietsen en zijn we dus niet met de Performance Line CX gaan mountainbiken. De ervaringen met de nieuwe systemen zijn erg goed.

De motor trekt echt enorm snel op en dat is dus lekker als je bij een stoplicht bij groen gelijk wil gaan rijden. Bovendien merk je er aan de buitenkant echt niks van dat je elektrisch rijdt. Het is zo goed als muisstil. Dat is fijn wanneer je in het weekend even een lekker stukje wilt gaan fietsen. Daarnaast is het erg fijn dat de motor bij het halen van de maximale snelheid van 25 kilometer per uur niet in een soort lockmodus terecht komt. Bij mijn eigen elektrische fiets (die gebruik maakt van een Shimano-motor) merk je bij het halen van de maximale snelheid dat je tegen een soort onzichtbare muur op knalt. Dat is met name irritant wanneer je van een heuvel afrijdt of wanneer je een andere elektrische fietser wil inhalen. Dat laatste lukt me nu vaak niet, omdat zowel de fietser als ik op de maximale snelheid rijdt.

Met de nieuwe motoren van Bosch eBike Systems merkte je dat je iets minder ondersteuning krijgt wanneer je boven de 25 kilometer per uur gaat, maar kun je op eigen kracht alsnog iemand voorbij sprinten. En wanneer ik van een heuveltje afging, tikte ik zonder problemen de 45 kilometer per uur aan.

Daarnaast vind ik de SmartphoneHub echt geniaal. Het overzicht hierop is enorm fijn en komt op het moment dat je als fietser geen smartphone meer in de hand mag houden. Door een combinatie te brengen tussen informatie over je fietsperformance aan de ene kant en de Google Maps-route aan de andere kant, heb je het gevoel dat je de volledige controle hebt.

Mocht je dus in 2020 van plan zijn om een elektrische fiets te gaan kopen, dan is het goed om bij de aanschaf daarvan goed te kijken naar de mogelijkheden van de Bosch eBike Systems. Wil je meer lezen over elektrische fietsen? Bezoek dan hier onze overzichtspagina.

Reageer op artikel:
Bosch eBike Systems toont de elektrische fiets van 2020 en wij waren erbij
Sluiten