Redactie
Redactie Human Interest 28 okt 2020
Leestijd: 5 minuten

Van Poetins opkomst tot moordclubs: 4 boekentips van de redactie

In de bioscopen is weinig te zien, Netflix heb je ondertussen wel uitgespeeld en buiten de deur is weinig te beleven. Gelukkig is de herfst de perfecte periode om op de bank in een boek te duiken, of het nou een intrigerend stukje non-fictie of een verslavende thriller is.

Een goed boek kan zoveel meer diepgang bieden dan een serie, werelden creëren die je nog lang bij zullen blijven. Allemaal leuk en aardig, maar de keuze is altijd reuze. Waar moet je beginnen?

De komende weken schotelen we je wekelijks een viertal boeken voor die we als redactie aanraden. Verhalen en levenslessen die je niet teleur zullen stellen en waarmee de herfst en winter voorbij zullen vliegen. Prachtig.

📚Check ook: 13 boekentips van Bill Gates

Manners boekentips

D.B. John – Ster van het Noorden

Noord-Korea blijft fascineren. Er is een hoop non-fictie over het land beschikbaar, waarbij schrijvers op basis van bijvoorbeeld verhalen van dissidenten en gelekte informatie je een kijkje achter de schermen proberen te geven. D.B. John pakt het anders aan: hij bedient fans van series als Homeland op hun wenken met een razend spannende thriller die zich in Noord-Korea afspeelt. Fictie dus.

Jenna Williams’ tweelingzus is twaalf jaar geleden ontvoerd door Noord-Koreaanse spionnen. Ze probeert nog steeds erachter te komen of haar zus nog leeft, maar het land blijft zeer gesloten. Haar enige hoop is een CIA-missie die haar diep in het hart van het regime doet belanden. Een kat-en-muis-spel van jewelste.

Het knappe aan Ster van het Noorden is dat D.B. John handig gebruik maakt van wat we niet weten over Noord-Korea. Hij heeft een hoop zwarte vlekken om zelf creatief in te vullen, maar daarbij weet hij zorgvuldig de geloofwaardigheid van het verhaal in stand te houden. Juist de geheimzinnigheid rondom het land biedt de auteur alle ruimte om een verslavende thriller af te leveren. Ook tof: achterin het boek is een toelichting opgenomen over de feiten en waargebeurde elementen die gebruikt zijn voor het verhaal.

Klik hier om te kopen

Mark Galeotti – Een kleine geschiedenis van Rusland

Rusland is continu in het nieuws, maar op school leer je eigenlijk verrassend weinig over de geschiedenis van het land. Enkel de grote lijnen komen voorbij. Zonde, want Rusland begrijpen is juist zeer belangrijk. Het is immers een hoofdrolspeler op het wereldwijde politieke toneel.

Mark Galeotti zorgt voor de nodige compensatie in de vorm van een intrigerend boek genaamd Een kleine geschiedenis van Rusland. De Ruslandexpert neemt je mee door de geschiedenis van Poetin’s domein. Hoe hij in 224 pagina’s een toegankelijke lijn kan trekken tussen helden als Vladimir de Grote tot de Koude Oorlog en de opkomst van Vladimir Poetin is indrukwekkend.

Veel van dit soort geschiedenisboeken verliezen zich in de details, met vuistdikke bijbels als gevolg. Galeotti blinkt juist uit in het toegankelijk en klein houden van zijn boek, een prestatie van formaat. Verplichte kost voor elke nieuwsjunkie. Of we Rusland na dit boek helemaal begrijpen is maar de vraag, maar de context die Een kleine geschiedenis van Rusland biedt is zeer waardevol.

Klik hier om te kopen

Richard Osman – De Moordclub (op donderdag)

Met guur herfstweer buiten is een goed moordmysterie de perfecte vorm van vermaak. De Britse televisiepresentator Richard Osman schotelt je een verhaal voor dat de spanning van de beste Agatha Christies weet te combineren met aanstekelijke humor die De Moordclub (op donderdag) luchtig houdt. Vier bewoners van een bejaardentehuis komen eens per week samen om onopgeloste moorden te onderzoeken. Wat begint als onschuldig vermaak, groeit als nel uit tot een onderzoek met grote gevolgen.

Wat De Moordclub zo intrigerend maakt is de balans tussen de daadwerkelijke onderzoeken en de ongemakken en belevenissen die gepaard gaan met het bejaard zijn. Dat klinkt misschien saai, maar Osman weet er juist een verslavende en unieke combinatie van te maken. Zoals de uitgever zelf al zegt: Agatha Christie x Hendrik Groen. Maar als je op zoek bent naar een pure detective waarbij alles om de moordzaak in kwestie draait, dan kun je dit boek beter overslaan.

Klik hier om te kopen

Ernest van der Kwast – Ilyas

Conservator Peter Lindke raakt zijn baan kwijt nadat hij in een talkshow vraagtekens zet bij een recent ontdekt Rembrandt-schilderij. Lindke zit al in een diepe huwelijkscrisis en besluit mede daarom zijn ontslag maar geheim te houden. Hij vindt een uitdaging in het helpen van zijn werkster, iets waar de conservator erg goed in blijkt te zijn. Vervolgens komt zij met haar neefje Ilyas aan zetten, een drugskoerier en ex-gedetineerde. Ook voor hem probeert Peter de weldoener uit te hangen, maar al snel begint hij zich af te vragen waar hij mee bezig is. Kan hij immers niet beter zijn eigen huwelijk redden in plaats van in de problemen van anderen te duiken?

Het resultaat is een roman vol kleurrijke scènes die heerlijk weglezen. Soms neigt de schrijver naar mijn smaak iets te lang te blijven hangen in niet altijd even relevante uitwijdingen over schilderen van de Oude Meesters, een passie die het hoofdpersonage als conservator natuurlijk graag met Ilyas deelt. Ook ligt de boodschap er soms naar onze smaak iets te dik bovenop.

Maar goed, dat zijn kleine minpuntjes, al met al is Ilyas een roman die je elke keer weer met plezier openslaat. De manier waarop Van der Kwast gesprekken en voorvallen op papier zet heeft iets verslavends, verrassends en misschien nog wel belangrijker: het enthousiasme spat er vanaf. Heerlijk!

Klik hier om te kopen 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Schrijf je in voor Manners Weekly!

Echte verhalen regelrecht in je mailbox.

Reageer op artikel:
Van Poetins opkomst tot moordclubs: 4 boekentips van de redactie
Sluiten