Noah Korevaar
Noah Korevaar Life 10 nov 2020

Van Star Wars tot Peaky Blinders: 5 boekentips van de redactie

De bioscopen gaan dicht, restaurants zijn gesloten: de weekenden worden er niet spannender op. Ondertussen hebben we Netflix ook wel uitgespeeld. Eindelijk de kans om eens in een goed boek te duiken. Maar welke?

Vijf boekentips van de redactie

We raden je als redactie de komende weken steeds een vijftal boeken aan. Van thrillers die de spanning van de beste Netflix Originals kunnen evenaren tot non-fictie waar je weer wat van opsteekt. Veel lees plezier!

Van Star Wars tot Peaky Blinders: 5 boekentips van de redactie

Timothy Zahn – originele Thrawn trilogie

We trappen dit lijstje af met een Engelstalige trilogie, die je met wat goed speurwerk ook nog in het Nederlands kunt vinden. Dan hebben we het over de meest populaire en door critici geprezen Thrawn-trilogie van Timothy Zahn. Tot de overname door Disney was dit de derde trilogie. Geen Rey, geen Kylo Ren, maar een blauwe alien genaamd Thrawn die met de restanten van de Empire op plannen broedt om revanche te nemen. Technisch gezien anno 2020 niet meer canon, er is zelfs een nieuwe canon Thrawn-trilogie, maar nog altijd een fantastisch stukje Star Wars. Beter dan de recente filmtrilogie in ieder geval! Thrawn staat niet voor niks in ons lijstje van personages die na The Mandalorian hun eigen Disney+-serie verdienen.

Klik hier voor meer informatie

Robert Harris – V2

Adolf Hitler had aan het einde van de Tweede Wereldoorlog nog hoop dat de nieuwe V2-raketten het tij zouden keren. Vanuit de bossen van Den Haag zou daarmee meer dan duizend kilo aan explosieven richting Londen kunnen worden afgeschoten. Robert Harris gebruikt dat stukje geschiedenis en zet tegen die backdrop een thriller van jewelste op poten. We volgen Kay, een Duitse officier van de WAAF die de opdracht heeft gekregen om te ontdekken waar vandaan de V2-raketten afgevuurd gaan worden. Wat volgt is een historische thriller waar je doorheen vliegt. Laat scholieren maar dit boek lezen: dan zijn geschiedenis én lezen allesbehalve een straf.

Klik hier voor meer informatie

Van Star Wars tot Peaky Blinders: 5 boekentips van de redactie

Cixin Liu – Het Drielichamenprobleem

Netflix is bezig met een adaptatie van Het Drielichamenprobleem, een science-fiction-meesterwerk van de Chinese auteur Cixin Liu. De showrunners achter Game of Thrones gaan met dat boek aan de slag, en zijn dol-enthousiast. George R.R. Martin, de auteur achter Game of Thrones, noemt Het Drielichamenprobleem zelfs ‘een baanbrekend boek’. Ook Barack Obama was lyrisch. Een nanotechnoloog doet onderzoek naar een mysterieuze reeks aan zelfmoorden onder wetenschappers. Hij stuit daarbij op een mysterieuze game waarvan hij zich al snel begint af te vragen of de wereld niet echt bestaat. Verder gaan we niks spoilen, want Drielichamenprobleem verhaal dat je vooral blanco moet ervaren. Nu kun je het eerste deel van een omvangrijke trilogie ook in het Nederlands lezen. Wel zo prettig, want ook in onze eigen taal zijn de concepten die Cixin je voorschotelt al duizelingwekkend. Dit smaakt naar meer!

Klik hier voor meer informatie

Andrew Gross – De Vijfde Colonne

Terug naar de Tweede Wereldoorlog! Ook Andrew Gross gebruikt die oorlog als de basis van zijn thriller: De Vijfde Colonne. Het is 1939. In Madison Square Garden komen 22.000 nazisympathisanten bijeen. Zij zijn de vijfde colonne, spionnen voor de nazi’s die zich ingebed hebben in New York. De Joodse Charles raakt in gevecht met een van hen verwikkeld, en belandt in de gevangenis. Twee jaar later komt hij vrij, en blijken zijn vrouw en dochter verhuisd te zijn naar een wijk waar men massaal Hitler aanhangt. Ook woont daar een echtpaar dat wel opvallend veel interesse in zijn dochter toont. Charles vermoedt een sinister complot, maar zal zich in een genadeloze oorlog moeten begeven om zichzelf, zijn huwelijk en zijn dochter te redden. Één man tegen de opkomst van nazi’s. Een aanrader, al was het maar vanwege dat interessante gegeven, al zit iets te veel herhaling en een gebrek aan historische diepgang wat ons betreft echt het label ‘top-thriller’ in de weg. Vergis je echter niet: De Vijfde Colonne gaat je niet teleurstellen.

Klik hier voor meer informatie

Ian McGuire – De Weigeraar

Tot slot hebben we nog een aanbeveling voor fans van de serie Peaky Blinders. Zij worden op hun wenken bediend door Ian McGuire. Sinds kort is De Weigeraar verkrijgbaar, een boek dat je meeneemt naar het Liverpool van 1867. We volgen Stephen Doyle, een Ierse oorlogsveteraan die per schip arriveert in Liverpool. Hij is lid van een geheim genootschap dat als doel heeft om de Engelse heerschappij over Ierland te beëindigen. Geweld wordt daarbij niet geschuwd. Hoofdagent James O’Connor staat in Manchester paraat om de onvermijdelijke aanslagen te verijdelen. We volgen beide mannen, die zich aan weerskanten van het conflict staande moeten zien te houden in een bloedige en wetteloze tijd. Ian McGuire weet op briljante wijze die rauwheid naar voren te brengen. Het is voor fans van Peaky Blinders een goed voorbeeld van de kracht van boeken versus series en films: het Engeland van de negentiende eeuw is in je eigen hoofd vele malen levendiger dan wat de beste showrunners op televisie voor elkaar weten te krijgen. Heerlijk!

Klik hier voor meer informatie 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Van Star Wars tot Peaky Blinders: 5 boekentips van de redactie
Sluiten